Държавата обяви кога ще махне зеления сертификат


Държавата обяви кога ще махне зеления сертификат
Снимка: БГНЕС

15742

Зеленият сертификат в България ще бъде премахнат при 2 условия - ако 60% от населението се ваксинира или ако броят на заетите легла от пациенти с Covid-19 в интензивни отделения спадне под 5%. Това обявиха на брифинг премиерът Кирил Петков, здравният министър Асена Сербезова и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

При 60% ваксинирани зеленият сертификат в България ще отпадне, категоричен е премиерът Петков.

За всички, които искат България да работи, да не се затваря и да не са нужни сертификати - трябва да стигнем поне до 60%, за да сме сигурни, че интензивните легла няма да се запълват, призова Кирил Петков. Той припомни пряката връзка между процента ваксинирани и болнитет, приети в интензивните отделения.

Вторият критерий е заетите интензивни легла от пациенти с Covid-19 да паднат под 5%. Когато вълната вече е преминала и има нисък риск за системата, предлагаме зеленият сертификат да отпадне, обясни министър-председателят.

Сертификатите обаче остават задължителни при пътуване извън България, тъй като това е общоевропейско изискване.

Ограничителни мерки на Запад и на Изток

През следващата седмица ще бъдат въведени нови противоепидемични мерки в голяма част от страната. Ограниченията ще бъдат наложени на областно ниво в цяла Западна България и по-голямата част от Югоизточна България (до Стара Загора и Ямбол).

Регион 1, който включва и София, ще влезе в етап №3, който започва с ограничнителни мерки. Същото се отнася и за регион №5, част от който са Ямбол и Бургас. Ще наложим ограничителни мерки след 5 дни, премиерът Петков. Хубавото е, че при всяко налагане на подобни ограничения ще даваме по 5 дни предизвестие. Подготвят затягане на мерките заради многото заразени

Държавата е разделена условно на 5 региона, така че тежко боледуващите пациенти по-лесно да бъдат прехвърляни в интензивни отделения в съседни области. Благодарение на този модел на действие областите ще бъдат затваряни само в краен случай, когато в целия регион има недостиг на интензивни легла.

Карта с актуалното състояние на всеки от регионите ще бъде публикувана на националния здравен портал coronavirus.bg, така че всички ще можем да следим ситуацията ежедневно. "Оттук нататък тази карта ще бъде водеща при определяне на ограничителните мерки.", каза Петков. На сайта ще бъдат описани и ограничителните мерки, които се прилагат при всеки етап, както и предвиденото държавно подпомагане за служителите и бизнесите.

Макар че Омикрон се разпространява много бързо, до момента интензивните легла не се запълват с толкова високи темпове, отчитат здравните власти.

Ако бяхме използвали старите модели и съдехме единствено по заболеваемост на 100 000 души население, вече цяла България щеше да бъде затворена, призна Кирил Петков.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички