Държавата пак тръгна да отлага наредбата за касовите апарати

Държавата пак тръгна да отлага наредбата за касовите апарати
Източник: iStock/Guliver

4 месеца отсрочка - това е новото предложение на финансовия министър Владислав Горанов за прословутата вече наредба за касовите апарати (Наредба 18), пише в. "Сега".

Съгласно поредните поправки в наредбата, предложени от ведомството на Горанов, фирмите, които използват софтуер за управление на продажбите (СУПТО), трябва да го актуализират до 31 януари 2020 година вместо до 30 септември 2019 година.

Развоят идва на фона на поредните оплакваният от бизнеса и по-специално от сектора на търговията с горива. Сега финансовото министерство признава, че фирмите имат нужда от още време за доработка на софтуерните си системи. "В голяма степен затрудненията произтичат от специфични особености, свързани с организацията на бизнес процесите в средните и големите предприятия", пише в мотивите за поредното отлагане на сроковете.

Предприятията, които използват сложни системи за управление на бизнеса, т. нар. ERP системи, получават известни облекчения. От тях няма да се изисква да модифицират системите си по изискванията на Наредба 18, като се дава алтернативна възможност да ползват софтуер за управление на продажбите, генериращ стандартизиран одиторски файл. Този файл ще се подава в Националната агенция за приходите всяка година. Условието е тези фирми да отговарят на дефиницията за големи и средни фирми и да получават плащанията си основно по банков път и по-малко от 5% плащания в брой. По данни на НАП това ще засегне 921 средни и големи предприятия. НАП приема, че има малък риск такива предприятия да укриват приходи.

До 31 март 2020 година се удължава и срокът за електронните магазини. Причината е в "огромното разнообразие на използваните софтуери и технически предизвикателства за осъществяване на връзка с фискалните устройства". Над 15 000 електронни магазина се регистрираха тази година в НАП. Не може обаче да се даде точна оценка колко от тези търговци използват СУПТО или единствено софтуера на електронния магазин.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.