Държавата се заема с високите цени на храните


Държавата се заема с високите цени на храните
Снимка: iStock

4745

Служебното правителство ще следи и контролира ежедневно цените на основни хранителни стоки "по цялата верига – от производителя до магазина". Причината е високата им цена, като в някои случаи цената в магазина надвишава с 30% производствената цена. Цените на основни храни у нас пак тръгнаха нагоре

Това съобщи на брифинг служебният премиер Гълъб Донев след среща с министри и шефове на държавни агенции и контролни органи. По-рано той обеща второто служебно правителство да работи особено активно за овладяването на цените на хранителните стоки.

Държавни агенции са анализирали ценообразуването на хранителните стоки и са открили разлики от 20-30% и повече между цените на производителите и тези в магазините. Олиото поскъпва двойно от склада до магазина

Служебното правителство ще използва същите методи, които е приложило за овладяването на цените на енергоносителите. В резултат на това от октомври до момента у нас има плавно понижение на инфлацията и задържане на цените на някои стоки и услуги, които се предлагат на дребно, изтъкна Донев.

Обикновените потребители ще бъдат в основата на контрола, който ще се прилага по цялата верига – от производителя до щанда в магазина.

Държавата няма намерение да се намесва в свободния пазар, нито да нарушава правилата за свободна конкуренция и честни търговски практики. "Точно обратното, ще покажем нелоялната търговска конкуренция и практики, така че потребителите да бъдат наясно къде е изкривяването в цените на най-необходимите стоки и услуги", изтъкна служебният премиер. Сиренето у нас: Безбожно скъпо, силно оводнено и... опасно за здравето

"Ще бъдем безкомпромисни в контрола. Ще видим дали се плащат съответните данъци. Ще проследим не само формирането на цената на конкретните хранителни продукти, но и формирането на печалбите от съответните търговци", зарече се Гълъб Донев.

Според него трябва да се гарантира, че българският потребител е достатъчно защитен както ценово, така и по отношение на качеството. Мониторингът ще е ежедневен и информацията трябва да се публикува в специално създаден за целта сайт. Потребителите ще имат информация и ще правят сравнение между това, което потребяват гражданите в България, и данни за същите тези стоки в другите държави членки на ЕС.

Припомняме, че Евростат установи, че хранителните продукти у нас през 2022 година са в пъти по-скъпи от продукти в богатите европейски държави като Германия и Люксембург. Цените на суровините не обосновават високите цени на крайния продукт, според данни на стоковата борса. Захарта поскъпна драстично, хората спряха да купуват

Анализът на държавата е показал, че покачването на цената е в нормални граници от вносител до търговец на едро. Разликата изведнъж се усеща в крайните цени в магазините на дребно, където храните струват с 20-30% повече. Има някакъв проблем във веригата от търговеца на едро до търговеца на дребно. Този процес ще бъде анализиран, обясни Донев.

Държавата подготвя законодателни промени, които да регламентират търговията на храни – нещо, което не е направено у нас за последните 30 години. "Нямаме закон за търговия на храни. В другите европейски държави това е направено", посочи служебният премиер.

В закона ще има и определение за нелоялна търговска практика, така че когато се прави контрол и анализ, да се установи дали има такива практики. "Няма да се намесваме на свободния пазар, но няма да допускаме необосновано нарастване на цените по цялата търговска верига", увери служебният премиер.

Той повтори, че цените на основните храни на едро са едни, а в магазините на дребно са неимоверно по-високи. Трябва да се открие причината за тази голяма разлика, така че държавата да може да наложи необходимите санкции.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Разходите за живот скочиха драстично, обедняваме

Заплата за издръжка: 2/3 от работещите не могат да покрият разходите си

Българите вземат 400 лв. по-малко от нужното за издръжка

Проблемът с инфлацията в Източна Европа: заплатите се състезават с цените

КНСБ: С 45% са се повишили цените на основните стоки и услуги

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички