Държавата ще купува частни гори за 1 млн. лева


Държавата ще купува частни гори за 1 млн. лева
Снимка: iStock/Guliver

6777

Държавата ще отдели 1 млн. лева, за да поднови изкупуването на частни гори. Това каза пред БНР лесовъдът Георги Костов, който е съветник на земеделския министър и бивш зам.-министър на земеделието с ресор "Гори".

В България има близо 2 млн. парцела малки частни гори, които се управляват неефективно, а голяма част от собствениците дори не знаят къде се намира собствеността им.

"Идеята е държавата да подпомогне тези собственици. От една страна, като им изкупи парцелите и те получат средствата, които представлява тази гора, а от друга страна, да осигури устойчивото правилно управление", каза Костов.

Експертът посочи още, че към пилотния проект за изкупуване на частни гори, реализиран преди 2 години, е имало огромен интерес, а средната цена, на която държавата е купувала, е била 580 лева на декар.

"Основната идея е, че дребните собственици на гори нямат възможността да стопанисват и да управляват тази своя собственост устойчиво, което е много важно, когато се говори за гори", коментира Костов.

"В горската наука е доказано, че има минимални площи, от които нататък управлението става неефективно. Минималната площ обикновено е над 50 хектара, това е и ценният размер на горите в частната собственост в Западна Европа. У нас имаме над 2,5 млн. собственици на около 1,9 млн. парцела малки частни гори от по няколко декара, които са разкъсани.

Често пъти самите малки парцели формират общи масиви, но собствениците не се познават. Често пъти самите собственици не знаят, че са собственици, тъй като това са наследствени имоти след реституцията през 1997 г. и поради тази причина управлението на тези имоти не е устойчиво", поясни още Георги Костов.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички