Държавата спира да плаща осигуровките на колцентровете


Държавата спира да плаща осигуровките на колцентровете
Снимка: iStock

12431

Насърчителната мярка от държавата за частично възстановяване на здравни и социални осигуровки на служителите вече няма да се прилага за колцентрове, складове и неспециализирани офис дейности.

Такава промяна в правилника за прилагане на Закона за насърчаване на инвестициите е направена още през ноември миналата година. Според Министерството на икономиката тези дейности с по-ниска добавена стойност се изключват за сметка на такива с по-висока, вестник "24 часа".

Мярката за възстановяване на осигуровките е от 2013 г. Тогава в нея са включени повече сфери, за да може да се развие секторът на услугите у нас. Тя наистина е помогнала за това много компании да дойдат в България, които тогава са започнали с колцентрове.

Но с времето фирмите изнесоха у нас административни дейности, които изискват по-квалифицирана заетост, свързана със счетоводство, HR, данъчни консултации и др., обясняват пред "24 часа" от икономическото министерство. И тъй като ресурсът по Закона за насърчаване на инвестициите е ограничен, а секторът на услугите еволюира с времето, е взето решението за намаляване на обхвата на мярката. Вдигането на осигуровките ще удари ИТ сектора

Тя няма да се прилага със задна дата – тоест проектите, които са сертифицирани при условията преди изменението на правилника, ще могат да ползват мярката, ако е била предвидена при сертифицирането.

Колцентровете и в момента се възползват най-вече от съкратени административни срокове, а складовете – и от помощ за придобиване на имот. Понеже те са разположени в градовете, обикновено не се възползват и от подкрепа за изграждане на инфраструктура.

С промени в Закона за българското гражданство обаче се въвежда друга мярка в подкрепа на инвеститорите. Според нея предприемачите от страни извън ЕС ще имат бърз достъп за пребиваване в България чрез т. нар. стартъп виза. Чужденци стават българи срещу 2 милиона лева

Основната цел на новия инструмент е да привлече инвестиции в регистрирани у нас дружества, развиващи продукти с висока добавена стойност чрез предоставяне на възможност за получване на разрешително за продължително пребиваване. Според Асоциацията на стартиращите компании BESCO след 10 години в България може да идват по 300 стартъпа годишно. В момента такива компании били основно от ЕС чрез инвестиции от български фондове за дялово и рисково финансиране и дигитално номадство.

"Липсват данни за това колко стартъпа годишно влизат в ЕС, но вярваме, че България има потенциала да вземе съществена част от тях. В момента годишно в страната ни се създават между 200 и 300 стартъпа. От чужбина идват не повече от 30, които започват да правят бизнес от тук. Постигайки тази цел, ние бихме удвоили сегашната норма", посочват от стартъп асоциацията.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички