Държавният дълг на Франция с рекорден ръст


Държавният дълг на Франция с рекорден ръст
Снимка: iStock/Guliver

4959

Държавният дълг на Франция се е увеличил до безпрецедентните 114,1% от брутния вътрешен продукт в края на юни. Това съобщи националната статистическа служба на страната.

В парично изражение държавният дълг вече достига 2,638 трилиона евро, като се е увеличил спрямо края на март с 12,7 процентни пункта или 113,4 млрд. евро. Това е най-големият растеж на държавната задлъжнялост на Франция откакто започва да се води тази статистика през 1995 г.

Рязкото увеличаване на държавния дълг отчасти се дължи на силното повишение на разходите на редица ведомства, отбелязва статистическата служба.

Средствата са били насочени към финансиране на необходимите мерки в условията на санитарната криза, предизвикана от коронавируса. Разходите на хазната са били свързани с финансиране и на мащабната програма за изплащане на обезщетения за безработица.

Същевременно правителството е било принудено да отложи за по-късна дата плащането на социални вноски от компаниите, като понижение се отчита и в данъчните приходи. В резултат от тези фактори задлъжнялостта на системата за социално осигуряване е нараснала с 85 млрд. евро, отбелязва ТАСС.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички