ЕЦБ намали лихвите, вкарва по 20 млрд. евро месечно в еврозоната

ЕЦБ намали лихвите, вкарва по 20 млрд. евро месечно в еврозоната
Източник: Getty Images/Guliver

Европейската централна банка намали лихвите по депозитите с 0.1 процентни пункта и реши да започне да вкарва по 20 млрд. евро месечно в еврозоната, като възобнови покупките на активи от началото на ноември.

Така основната лихва в еврозоната става минус 0.5%, а лихвите по операциите по рефинансиране и по заемите остават непроменени при нива съответно от 0% и 0,25%.

Ръководството на ЕЦБ очаква основните лихви да останат на сегашните или по-ниски нива, докато инфлацията в еврозоната се доближи до желаните 2% и се задържи устойчиво около тази цифра.

Целта на паричните стимули е да подкрепят растежа на икономиките във валутния съюз, който се забавя на фона на глобалната икономическа несигурност и намаляващите поръчки.

Централната банка обеща "да запази благоприятните условия за банково кредитиране".

EЦБ въвeждa двycтeпeннa cиcтeмa зa oблaгaнe нa paзмepa нa дeпoзититe в бaнĸитe, нaдвишaвaщ минимaлнитe peзepви, ĸaтo чacт oт тяx щe бъдaт ocвoбoдeни oт oтpицaтeлнитe лиxвeни нива.

Пазарите бързо реагираха и акциите на най-големите европейски банки се повишиха. Ценните книжа на UniCredit поскъпнаха с 1.5%, тези на Deutsche Bank - с 1.2%, а на Santander с 0.9%.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който от месеци призовава Федералния резерв да свали основната лихва, също реагира на действията на ЕЦБ.

По думите му ЕЦБ "се опитва и успява да обезцени еврото срещу много силния долар, като навреди на американския износ".

Американският президент не пропусна за пореден път да разкритикува централната банка на страната му. "А Фед просто си стои ли, стои. На тях (потребителите и фирмите в еврозоната) им плащат, за да вземат пари назаем, докато ние плащаме лихва!", написа гневният Тръмп в профила си в Twitter.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.