ЕЦБ не отпусна още време на Monte dei Paschi di Siena за стабилизиране


ЕЦБ не отпусна още време на Monte dei Paschi di Siena за стабилизиране
Снимка: Getty Images/Guliver

3252

Европейската централна банка (ЕЦБ) е отхвърлила искането на италианския кредитор Banca Monte Dei Paschi di Siena за предоставяне на повече време за набиране на така необходимия свеж капитал, съобщава The Wall Street Journal, цитиран от БНР.

Това сякаш оставя открита единствената възможност за нейното спасяване чрез държавна намеса. 

Третият по големина кредитор в Италия е поискал от ЕЦБ разрешение за удължаване с няколко седмици на срока, в който да се опита да набере допълнителен собствен капитал чрез емитиране на акции в размер на 5 млрд. евро. Целта на тази операция е да се избегне понасянето на загуби от страна на акционерите на банката, както се изисква по силата на новите правила на Европейския съюз за спасяване на закъсали финансови институции.

Единният надзорен механизъм (SSM), който е в прерогативите на базираната във Франкфурт Европейска централна банка, оказва надзор над около 130 от най-големите кредитори на еврозоната.

В резултат на този отказ банката едва ли ще има достатъчно време да осъществи повишение на капитала си чрез частно пласиране на акции на един или на повече големи инвеститори. От своя страна това оставя държавната намеса като единствена опция за спасяване на банковата институция.

Трябва да се има предвид, че преди седмица италианците отхвърлиха референдума за конституционни реформи, с което предизвикаха оставката на премиера Матео Ренци, довеждайки до правителствена криза.

Това накара потенциални инвеститори като Катар и базирани в САЩ инвестиционни фондове, които в миналото проявяваха интерес към акциите на Banca Monte Dei Paschi di Siena, да се откажат от потенциална сделка, заявиха пред "Уолстрийт Джърнъл" хора, запознати с преговорите.

Новината задълбочи днешния натиск от продажби в банковия сектор, като акциите на Banca Monte dei Paschi di Siena SpA вече падат с 11,42%, а общият италиански банков индекс FTSE Italia All-Share Banks Sector Index се понижава с 3,2%.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички