ЕЦБ трябва спешно да вдигне лихвите, призова шефът на Бундесбанк


ЕЦБ трябва спешно да вдигне лихвите, призова шефът на Бундесбанк
Снимка: Getty Images

3357

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва бързо да вдигне лихвите, за да се овладее скокът на цените. Този призив отправи гуверньорът на германската централна банка Бундесбанк Йоахим Нагел, предаде AFP.

"Когато сте в контекста на инфлация от около 7 на сто, заключението е, че лихвите трябва да се увеличат", посочи Нагел след срещата на финансовите лидери от Г-7 в Германия.

"Със сигурност отрицателните лихви принадлежат на миналото", допълни той.

На срещата си министрите на финансите и централните банкери от Г-7 (САЩ, Япония, Канада, Франция, Италия, Великобритания и Германия) обявиха за приоритет борбата с инфлацията в момент, когато войната в Украйна засилва покачването на цените на храните и енергията.

"Гледаме на инфлацията като на голяма опасност", подчерта германският министър на финансите Кристиан Линднер, чиято страна председателства Г-7. Рекордна инфлация в ЕС, България - сред страните с най-голям ръст на цените

Големите централни банки, сред които Федералния резерв на САЩ, се принудиха да повишат основните си лихви, поддържани от години на исторически ниски равнища в досегашния контекст на стагнация на цените. Федералният резерв на САЩ рязко вдигна основната лихва

Според Нагел първото покачване на лихвите на ЕЦБ може да бъде решено вероятно през юли, а след това да последват други увеличения. ЕЦБ не е повишавала лихвите си от 2011 г. "Динамиката на инфлацията дълбоко се промени за много кратко време, което доведе до промяна на паричната политика в повечето страни от Г-7", изтъкна германският централен банкер.

Той призова паричната политика да остане предпазлива и при необходимост да се вземат допълнителни мерки за осигуряване стабилността на цените в средносрочен план. Някои икономисти предупреждават за опасност от отслабване на активността при прекалено рязко вдигане на лихвите, отбелязва AFP.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Европа я чака висока инфлация и бавен растеж

Икономиката навлиза в тежък период, заплашва ни стагфлация

ЕЦБ: Събитията в Украйна ще задържат инфлацията в еврозоната висока задълго

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички