ЕЦБ: Задава се "хаотичен" спад на цените на жилищата в еврозоната


ЕЦБ: Задава се "хаотичен" спад на цените на жилищата в еврозоната
Снимка: iStock

4295

Цените на жилищата в еврозоната може да се насочат към „хаотичен“ спад, тъй като високите лихви по ипотечните кредити правят покупките недостъпни за домакинствата и непривлекателни за инвеститорите, обяви ЕЦБ, цитирана от Reuters.

Това е един от няколкото риска, посочени в Прегледа на финансовата стабилност на ЕЦБ, заедно с по-високите разходи за обслужване на заемите и по-бавния ръст, който вреди на компаниите и на домакинствата и на свой ред помрачава перспективите пред традиционните кредитори и сенчестите банки.

От юли ЕЦБ повишава лихвите от достигнатото рекордно дъно насам в опит да се справи с инфлацията и изглежда ще продължи и в идните месеци.

Но последиците от най-силния ръст на лихвите за последните десетилетия чак сега започват да се усещат от имотния пазар, който процъфтяваше през десетилетието на лесно кредитиране.

„В бъдеще спадът на цените може да стане хаотичен, тъй като растящите лихви по новото ипотечно кредитиране все повече компрометират достъпността и повишават лихвеното бреме върху съществуващите ипотечни кредити, особено в страни, където ипотечните кредити с плаващи лихви преобладават“, отбелязва ЕЦБ.

Тя не посочи кои са тези страни, но данните ѝ сочат, че Португалия, Испания и Прибалтийските страни са сред тези, където делът на ипотечните кредити с плаваща лихва е най-висок.

ЕЦБ предупреди и че регионите, където институционалните инвеститори имат силни позиции на жилищния пазар, може да понесат по-голям удар при оттегляне на капитали. Сред тях са Берлин, части от Западна Германия и някои столици като Париж, Мадрид, Лисабон и Дъблин.

В положителен план ЕЦБ посочва, че домакинствата се възползват от силния пазар на труда, което означава, че по-малко хора е вероятно да спрат да изплащат ипотечния си кредит заради безработица.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Коя страна в ЕС има най-високи разходи за жилище?

Гърция освобождава собствениците на имоти от данък тази година

Кои са 5-те най-добри дестинации за покупка на имот на морето?

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички