Economist определи кой е най-добрият град за живеене в света


Economist определи кой е най-добрият град за живеене в света
Снимка: iStock

10581

Виена е класирана на първо място в списъка на най-добрите градове за живеене в света според годишния индекс на проучвателното звено на списание Economist Intelligence Unit, предаде DPA. Топ 10 на най-добрите градове за живеене в света

През 2018 и 2019 г. австрийската столица заемаше същата позиция в класацията, но през 2021 г. изводът беше, че качеството на живот в европейските градове е спаднало значително заради локдауните и другите противоепидемични ограничения. Затова на първо място беше Оукланд, Нова Зеландия.

От началото на тази година повечето от противоепидемичните мерки по света отпаднаха и големите градове в Нова Зеландия, Австралия и Китай отново изпаднаха по-надолу в класацията.

Според доклада на Economist Intelligence Unit сега доминират градовете в Европа и Канада, където голяма част от населението е ваксинирано. След Виена в подреждането се нареждат Копенхаген, Цюрих, Калгари, Ванкувър и Женева. Топ 10 се допълва и от Франкфурт, Торонто, Амстердам, Осака и Мелбърн.

Сред основополагащите оценката фактори са стабилността и сигурността, което обяснява защо Москва и Санкт Петербург заемат съответно едва 15-о и 13-о място. Тази година Киев не е оценяван заради войната в Украйна.

А в дъното на класацията застава Дамаск, следван от Лагос, Триполи, Алжир и Карачи. Вижте кой е най-бедният град в България 

Още от Пътешествия и забавление


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички