Единственият кандидат за шеф на НОИ получи одобрението на парламента


Единственият кандидат за шеф на НОИ получи одобрението на парламента
Снимка: БГНЕС

2347

На извънредно заседание парламентът избера Ивайло Иванов за управител на Националния осигурителен институт (НОИ).

Депутатите гласуваха със 183 гласа „за“, 0 „против“ и 1 „въздържал се“. Кандидатурата на Ивайло Иванов бе единствената постъпила такава, като според доклада на Комисията по труда, социалната и демографската политика той отговаря на съответните изисквания за заемане на длъжността, за която е предложен.

Ивайло Иванов е издигнат от парламентарните групи на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Той ще бъде управител на НОИ за срок от четири години. Решението влиза в сила от приемането му, съобщава "Фокус".

По време на дебатите депутатът от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков заяви, че наистина Ивайло Иванов е единствената кандидатура, но при издигането и обсъждането й са спазени процедурните правила за предлагане и избиране. „Г-н Иванов познавам от 2007 г. като изграден специалист в социалната сфера и той отговаря на изискванията. Изглежда в моите очи като професионалист и експерт в социалната сфера. Представи концепцията си пред Комисията. В момента на НОИ му липсва информираност най-малко заради последните промени. В ПГ на „БСП за България“ обсъдихме също кандидатурата“, коментира Гьоков. По думите му са наясно, че от управителя на НОИ зависят целите за управление, но в никакъв случай не зависи следваната политика в осигурителната система, която към момента единствено се изразява в увеличаване на пенсионната възраст и стаж. „В никакъв случай не сме съгласни и ще продължим да предлагаме алтернатива. Кандидатурата му не е издигната от подходящите политически сили. Сега на това гласуване ще подкрепим кандидатурата му, което е много сериозен кредит на доверие“, каза още Георги Гьоков.

Председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика и депутат от ПГ на ДПС Хасан Адемов заяви, че НС е изправено пред важен избор. „Ние от ДПС сме убедени, че изборът на управител на НОИ трябва да предложи кандидатура, подкрепена консенсусно. Нямаме основание да не търсим възможности за търсене на консенсус. Такава публична институция задължително трябва да се търси такъв. Затова даваме в аванс нашето доверие към Ивайло Иванов. Молбата ми е за следващата година да подкрепим предложения, които да минат поне 1% от разходите“, добави Адемов. По думите му управителят на НОИ е фигурата, която се занимава с административното управление и оперативното ръководство на НОИ и политиките, които изпълнява са свързани с осигуряване на прозрачност, електронни услуги гарантиране на осигурителните плащания и права на българските граждани. „Трябва да си дадем сметка за предлаганите закони от нас и най-вече финансовият инструмент – бюджетът на ДОО“, каза още Хасан Адемов.

Кой е Ивайло Иванов?

Ивайло Иванов е завършил висше икономическо образование във ВФСИ "Димитър Ценов" - Свищов, специалност "Финанси и кредит" през 1993 г. и висше юридическо образование в ЮЗУ "Неофит Рилски" - Благоевград през 2008 г. Професионалният си път започва през 1993 г., като счетоводител в Общински съвет -град Тетевен. През периода 1995-1998 г. е директор "Имуществено застраховане" и член на Съвета на директорите на ЗПК "Български имоти" АД. От 1998 г. до 2002 г. работи в Застрахователна компания "Орел", като заема различни ръководни длъжности и е бил член на УС на Гаранционен фонд - задължително застраховане" и на Съвета на директорите на ЗК "Орел" АД и ЗК „Орел - живот" АД.

От 2003 г. работи в Агенцията за социално подпомагане, като в периода 2003-2009 г. е заместник изпълнителен директор, а от 01.09.2009 г. до 02.06.2016 г. е изпълнителен директор на агенцията.

През времето, в което работи в Агенцията за социално подпомагане, Ивайло Иванов осъществява успешни реформи, довели до оптимизация на организационно управленската структура на Агенцията и повишаване на ефективността на системата за социално подпомагане. От 03 юни 2016 г. е заместник-министър на труда и социалната политика.

Ивайло Иванов е бил член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт през 2012 г., а от 2009 г. до момента е член на Управителния съвет на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионната система.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички