ЕК глоби MasterCard с 678 млн. долара


ЕК глоби MasterCard с 678 млн. долара
Снимка: iStock/Guliver

2064

Компанията MasterCard е глобена с 648 млн. долара от Европейската комисия за нарушения, чрез които може изкуствено да са завишили цените на картовите плащания в ЕС. Това предава Bloomberg.

„За да предотврати практиката за търсене на най-добрата банкова оферта в съюза от страна на търговците, от MasterCard изкуствено завишават разходите за картови плащания, като така вредят на потребители и търговци”, заяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Когато клиент плаща на търговец с кредитна карта, от банката на търговеца се плаща такса към банката на картодържателя. Банката на купувача обаче прехвърля тази такса към магазина, който пък я прехвърля към клиентите.

Преди 2015 г. нивата на тези такси варираха в цяла Европа, но правилата на MasterCard задължиха банките получателки на парите да налагат таксите, които са приети в тяхната страна

„Това води до по-високи цени за продавачи и купувачи, като ограничават международната конкуренция и изкуствено накъсват пазара”, заявиха от европейската комисия.

„На база на това Комисията заключи, че MasterCard пречи на търговците да се възползват от по-ниските такси и конкуренцията на банките в международен план, като така нарушава анти тръст правилата на ЕС”, пишат още от ЕК, цитирани от AFP.

„Нарушението приключи, когато MasterCard промени правилата си, с оглед на влизането в сила на Регламента на таксите за обмен”, казаха от Комисията.

„Решението за глобата е на база само на минали практики, като покрива периода от по-малко от две години и няма да се изисква промяна на настоящите условия на MasterCard”, заявяват още от ЕК.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички