ЕК: Изберете ваучер, вместо пари, при отменено пътуване


ЕК: Изберете ваучер, вместо пари, при отменено пътуване
Снимка: iStock

4963

Пътуващите в Европейския съюз да изберат ваучер, вместо възстановяване на парите за билета при отменено пътуване. Това предлагат от Европейската комисия в указания за възобновяване на пътуванията и рестартиране на европейския туризъм.

Според правилата на ЕС при анулиране на пътуването, независимо дали е със самолет, влак, автобус или ферибот, пътниците имат право да им бъде възстановена стойността на билета. Единият вариант е да получат от превозвача ваучер за бъдещо пътуване, а другият – да вземат парите си обратно.

Авиокомпаниите са длъжни да връщат парите за отменени полети

От Брюксел се надяват, че ваучерите ще са по-привлекателна алтернатива на възстановяването на разходите за платени, но анулирани пътувания заради пандемията от Covid-19.

Затварянето на границите и забраните за пътуване в ЕС предизвикаха вълна от отменени пътувания и създадоха големи финансови затруднения на превозвачите (особено на авиокомпаниите).

Именно това е целта на ваучерите – клиентите да получат желаната транспортна услуга, а транспортните компании да не се налага да им връщат пари. Ваучерите трябва да бъдат валидни минимум 12 месеца. Ако не са ги използвали през този срок, пътуващите задължително трябва да получат парите си обратно.

Ваучерите трябва да позволяват на пътниците да пътуват по същия маршрут при същите условия и със същото качество. Трябва да могат да бъдат прехвърляни и на друг пътник, както и да останат валидни, дори ако компанията фалира.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички