ЕК предлага еднократна помощ за фермери и малки и средни предприятия


ЕК предлага еднократна помощ за фермери и  малки и средни предприятия
Снимка: iStock

2524

Европейската комисия предлага да се отпуска еднократна сума до 15 хиляди евро на фермери и до 100 хиляди евро малки и средни предприятия, засегнати от значителното повишаване на цените на общите разходи. Средствата ще бъдат отпускани по извънредна мярка от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Милиарди евро помощ за засегнати от санкциите срещу Русия фирми одобри ЕК

След като мярката бъде приета от другите законодателни органи на ЕС, тя ще позволи на страните членки да използват до 5% от бюджета си по фонда за периода 2021-2022 г. за директна финансова подкрепа на фермерите и предприятията за преработка, маркетинг и развитие на земеделски продукти. Това е потенциален бюджет от 1,4 млрд. евро за ЕС, предаде БНР.

Страните членки ще трябва да насочат средствата към най-засегнатите от кризата. Плащанията трябва да бъдат извършени до 15-ти октомври догодина.

За да се възползват от тази възможност, страните членки на ЕС трябва да направят промени в програмите си за селско развитие, като въведат мярката в тях. В тази връзка, Комисията започва мониторинг на основните селскостопански пазари, засегнати от войната в Украйна. Българските картофи поскъпват двойно - ето защо

Според публикуваното вчера решение, страните членки ще трябва да информират Комисията за месечните им запаси от зърно, маслодайни култури и сертифицирани семена за тези продукти, които са притежание на съответните производители, търговци на едро и оператори.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички