ЕК с наказателни процедури срещу България за прането на пари и борбата с измамите


ЕК с наказателни процедури срещу България за прането на пари и борбата с измамите
Снимка: iStock

3120

Европейската комисия обяви, че започва 4 наказателни процедури срещу България. Те са в областта на прането на пари, борбата с измамите със средства от ЕС, качеството на въздуха и морската безопасност.

Срещу прането на пари

ЕK призовава страната ни да въведе правилно европейските правила срещу прането на пари. Тя е изпратила официално уведомително писмо заради неправилното транспониране в законодателство на 5-ата Директива за борбата с изпирането на пари.

България е уведомила за пълно транспониране на директивата. Въпреки това ЕК е установила няколко случая на неправилно транспониране (несъответствие) на директивата в националното законодателство. Ако България не предостави задоволителен отговор в срок от 2 месеца, ЕКо може да реши да изпрати мотивирано становище, се посочва в съобщението.

Измамите със средства от ЕС

ЕК изпраща официално уведомително писмо на България и заради това, че не е транспонирала правилно правилата на ЕС за борбата с измамите, засягащи финансовите интереси на ЕС. ЕК е установила няколко проблема със съответствието у нас по отношение на определението за някои престъпления и свързаните с тях наказателни санкции и отговорността на юридическите лица за престъпления, извършени в тяхна полза.

България има 2 месеца да предприеме необходимите мерки за отстраняване на установените недостатъци. При липса на задоволителен отговор ЕК може да продължи с наказателната процедура.

Качество на въздуха

ЕК днес е решила да изпрати и мотивирано становище до страната ни, тъй като не са премахнати пречките пред достъпа до правосъдие във връзка с плановете за качество на въздуха. България не е гарантирала, че природозащитните организации или физическите и юридическите лица имат право да сезират националните съдилища. Тази възможност гарантира, че те могат да оспорят липсата на планове за качеството на въздуха или неспособността им за справяне със замърсяването на въздуха.

Уточнява се, че през май 2020 г. ЕК е изпратила официално уведомително писмо на България. Днес тя е решила да изпрати мотивирано становище у нас и България и има 2 месеца да отговори и да предприеме необходимите мерки.

Мобилност и транспорт

ЕК изпраща мотивирано становище на България и заради неспазване на правилата на ЕС за морското оборудване. Правилата включват общи правила за безопасност на оборудване като спасителни жилетки, системи за почистване на отпадъчни води или радари на борда на корабите, плаващи под знамето на държава от ЕС, с цел да се предотврати фалшифицирането им.

България не извършва адекватен надзор на пазара на морско оборудване на борда на корабите, за който отговаря, посочват от ЕК. И уточняват, че през октомври 2019 г. ЕК е изпратила официално уведомително писмо, но тъй като България още не е докладвала за дейности по надзор на пазара, ЕК издава мотивирано становище.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ЕК с нов доклад и позиция за приемането на България в Шенген

Колко още може да даде ЕК до края на годината на засегнатите земеделци?

Средства за сближаване: ЕK дава 2,5 млрд. евро за борба с бедността в България

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички