EK с още по-песимистична прогноза за ЕС и еврозоната


EK с още по-песимистична прогноза за ЕС и еврозоната
Снимка: iStock

2867

Европейската комисия преразгледа надолу перспективите за икономически растеж и повиши прогнозите си за инфлацията в Европейския съюз, тъй като военната инвазия на Русия в Украйна оказва допълнителен възходящ натиск върху цените на суровините и подновени прекъсвания на веригите на доставките, като същевременно увеличава бизнес несигурността. Шеф на ЕЦБ: Tвърде слабото евро застрашава ценовата стабилност в Европа

Според пролетния доклад на Комисията БВП на ЕС и в частност на еврозоната се очаква да нарасне с 2,7% през 2022 г. - значително по-слабо от междинната зимна прогноза за експанзия от 4 на сто. За 2023г. се прогнозира икономическия растеж от 2,3% в ЕС и в зоната на единната валута спрямо предходна оценка за повишение на БВП с Европейския съюз с 2,8% и в еврозоната - с 2,7 на сто, предаде БНР.

Очаква се инфлацията в еврозоната да нарасне с 6,1% през 2022 г. (в сравнение с 3,5% според зимната прогноза), преди да се забави до 2,7% през 2023 г. , като ЕК прогнозира, че инфлацията ще достигне пик от 6,9% през второто тримесечие на тази година, след което да започне постепенно да отслабва.

За целия ЕС се очаква инфлацията да нарасне с 6,8% през 2022 г. и да спадне обратно до 3,2% през 2023 г.

Средната базова инфлация се очаква да остане над 3% през 2022 и 2023 г. както в ЕС, така и в еврозоната, прогнозира ЕК в пролетния си доклад.

Нивото на безработица в ЕС се очаква да намалее през тази година до 6,7% и до 6,5% догодина, а в рамките на еврозоната - до 7% през 2022 г. и през 2023 г.

Европейският комисар по икономиката Паоло Джентилони посочи, че икономиката на еврозоната "все още е далеч от нормална ситуация", отбелязвайки, че високата степен на несигурност може да доведе до още по-нисък БВП и по-висока инфлация от прогнозираното в момента. 

При "тежък икономически сценарий", ако се вземе предвид евентуално цялостно спиране на руския газ за ЕС и продължаване на нарастващите цени, БВП ще нарасне още по-слабо - с 2,5% и с 1% под основната пролетна прогноза през тази и следващата година, докато инфлацията ще се повиши с допълнителни 3% през 2022 г. и допълнителен над 1% през 2023 г. спрямо новата основна прогноза на ЕК.

Джентилони посочи за наличието на рискове за още по-сериозно влошаване на икономическата прогноза, включително "непредвидимото развитие" на конфликта в Украйна, както и възможността за силен инфлационен натиск, който да повлияе на условията на финансиране, както и въздействието на дълговата криза в сектора на недвижимите имоти в Китай. Страх в Германия: Цените скачат неудържимо, бедността ще расте

Той заяви още, че вътрешното търсене "би могло да се окаже по-устойчиво", ако домакинствата изразходват повече от спестяванията си и ако Механизмът за възстановяване и устойчивост на ЕС (RRF) генерира по-силен импулс на икономическата активност.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички