Експерт: Малките стопанства трябва да получават допълнително подпомагане


Експерт: Малките стопанства трябва да получават допълнително подпомагане
Снимка: БГНЕС

3046

Липсва достатъчно познание за ОСП - общата селскостопанска политика, дори сред бранша, има необходимост от нейното популяризиране, налице са съществени различия между някои отрасли за ролята на тази политика. След направена наскоро анкета стана ясно, че малките стопанства трябва да получават допълнително подпомагане, но то да бъде временно и да създава стимули за растеж. Това заяви днес Николай Вълканов, анализатор от ИнтелиАгро, при откриването на форума „ОСП след 2020 - изборът на България”, предаде БГНЕС.

Участие в дебата ще вземат вицепремиерът Томислав Дончев, както и министърът на земеделието Румен Порожанов, тук са представители на български институции, имащи отношение към темата, представители на ЕК, на ЕИБ, гости от министерствата на земеделието на Франция, Полша, Ирландия и Испания . Експертът Алън Матюс , признат анализатор на селскостопанската политика и от Дъблин, е специален гост на форума, който ще направи въведение по основната тема. Сред обсъжданите въпроси са: управлението на риска в европейското земеделие, финансови инструменти и ОСП след 2020 г., социални аспекти на ОСП от гледна точка на синдикатите в земеделието и др.

Това е вторият дебат за селскостопанската политика, посочи в началото на форума Светлана Боянова от Института за агростратегии и иновации,организатор на събитието.

Всички днес ще получим информация, ЕС се намира в комплицирана ситуация и това налага да се замислим къде е мястото на селскостопанската политика сред всички останали, посочи тя. Най-вероятно реформа при нас няма да има, а само промени, свързани с модернизацията и опростяване на ОСП, подчерта Боянова. Но за първи път този дебат се отваря към всички заинтересовани в ЕС, допълни Боянова. И продължи: днес ще спомогнем за формирането на информирана позиция за нашата политика след 2020 г., както и на националната позиция на страната, която да отчита вижданията на бранша, на екологичните организации, на работодателите, на синдикатите и др.

Николай Вълканов продължи с коментара на резултатите от скорошната анкета, проведена в земеделския бранш. Освен независими фермери в запитването са участвали работодатели, синдикати, независими представители на бранша, които представят интересите над 2500 производители и др. Важно е популяризирането на селскостопанската политика сред широки обществени слоеве, подчерта Вълканов.

След общите наблюдения след анкетата стана ясно, че липсва достатъчно познание на ОСП дори сред бранша, има необходимост от нейното популяризиране, има съществени различия между някои отрасли за ролята на тази политика и др., посочи Вълканов.

92% от участниците в аптеката смятат, че трябва да се елиминира напълно възможността за национално съфинансиране на земеделската политика. На въпрос: да се заменят ли директните плащания с мерки за управление на риска, с „Да” са отговорили 94% от тях. Анкетираните смятат, че трябва да има таван на директните плащания- над 90% от тях. Фермерите изразяват и пълно недоверие към мерките на ОСП за интервенция на пазара- 99.8% от тях. У нас няма също разбиране за дълбока реформа на ОСП, усеща се необходимост от по-прости и пазарно ориентирани мерки, има пълно недоверие към т.нар. „пазарни мерки” в момента , основни слабости са липсата на контрол и начина на прилагане на мерките на местно ниво, обобщи Вълканов.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички