Експерт: Нужни са по-добри мерки срещу комари и кърлежи


Експерт: Нужни са по-добри мерки срещу комари и кърлежи
Снимка: iStock/Guliver

2987

Контролът на масовите инфекции като морбили, кърлежови инфекции през лятото и инфекции, предавани от комарите, е в ръцете на държавата. Мерките срещу комари и кърлежи от общините трябва да се подобрят. Това заяви пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

За предпазване от кърлежи той посъветва да не се ходи в тревните площи и добави, че "модата на тревните площи" доведе до толкова хора на опашки, носейки кърлежи в националния център.

8% от заболелите от западнонилска треска умират, посочи специалистът. По думите му симптомите са със засягане на главния мозък и дезориентация. За западнонилска треска се изследват само хора с възпаление на централната нервна система, подчерта той.

Мерки срещу комарите трябва да се взимат през април, отбеляза проф. Кантарджиев и обясни: „Комарите се убиват ефективно, когато яйцата им са във водоемите. Националният център по заразни болести от години препоръчва тези мерки. Правим много курсове за хора, които се занимават с унищожаване на комари и кърлежи. За съжаление, интересът е само от фирмите. Много малко чиновници от РЗИ, които трябва да правят контрол на тези мероприятия, и много малко общински служители, които подготвят търговете за мерките срещу кърлежи и комари, идват“.

В Гърция в последните дни алармират за нов бум на западнонилска треска. И местни, и туристи са предупредени да взимат мерки срещу комарите. В страната няма паника, съобщава националното радио.

Тази година Гърция очаква над 30 млн. туристи. Няма страх сред чужденците, но всички трябва да бъдат информирани за заболяването.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички