ЕМА: Има връзка между ваксината на AstraZeneca и тромбозите


ЕМА: Има връзка между ваксината на AstraZeneca и тромбозите
Снимка: Getty Images/Guliver

4462

Ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca има възможна връзка с много редките случаи на необичайни кръвни съсиреци с ниско съдържание на тромбоцити. Това заявиха на специална пресконференция във вторник от европейският регулатор по лекарствата (ЕМА). Агенцията потвърждава, че общият риск-полза остава положителен. Пада доверието на европейците във ваксината на АstraZeneca

EMA отбеляза, че повечето от съобщените случаи "са настъпили при жени на възраст под 60 години в рамките на 2 седмици след ваксинацията" и подчерта, че наличните понастоящем доказателства "не са потвърдили специфични рискови фактори".

"Едно правдоподобно обяснение за комбинацията от кръвни съсиреци и ниски кръвни тромбоцити е имунният отговор, водещ до състояние, подобно на това, което се наблюдава понякога при пациенти, лекувани с хепарин“, каза EMA. Европейската агенция по лекарствата смята, че кръвните съсиреци трябва да бъдат изброени в листовката като "много рядък" страничен ефект от коронавирусната ваксина AstraZeneca, но че ползите от препарата продължават да надвишават рисковете. ЕМА остават убедени, че ползите от AstraZeneca надвишават рисковете

"Комитетът по безопасност на EMA заключи днес, че необичайните кръвни съсиреци с ниско съдържание на тромбоцити трябва да бъдат посочени като много редки нежелани реакции в следствие на ваксината", се казва в изявление на регулаторния орган на ЕС, базиран в Амстердам, предаде БНР.

Научната оценка на EMA подкрепя безопасното и ефективно използване на ваксината срещу Covid-19. "Що се отнася до всички ваксини, EMA ще продължи да наблюдава тяхната безопасност и ефективност и да предоставя на обществеността най-новата информация". Берлин спира да ваксинира жени под 60 години с AstraZeneca

Междувременно стана ясно, че министрите на здравеопазването на Европейския съюз ще проведат среща относно процеса на ваксинация, след като Агенцията по лекарствата (EMA) обяви решението си за безопасността на ваксината на AstraZeneca.

Министърът на здравеопазването на Португалия Марта Темидо ще бъде домакин на срещата, която се очаква да се проведе към 18.00 часа наше време "след публичното оповестяване на заключенията на Комисията за оценка на риска на EMA относно безопасността на ваксината "АстраЗенека", написа в Туитър говорител на португалското председателство.

"Срещата е насочена към хармонизиране на позициите на различните държави членки на ЕС, не само с цел да се спре разпространението на дезинформацията, но и да се постигне общо разбиране относно усилията за ваксинирането в Европейския съюз“, се казва още в изявление на португалското председателство.

Видео от пресконференцията на ЕМА е достъпно ТУК.

Още: Какви са признаците на тромбоза и каква може да е причината ваксината на AstraZeneca да я предизвика?

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички