Емитирахме 2 млрд. евро дълг на международните пазари в най-мащабната сделка за CEEMEA


Емитирахме 2 млрд. евро дълг на международните пазари в най-мащабната сделка за CEEMEA
Снимка: Thinkstock/Guliver

5748

България емитира двоен транш облигации за 1,994 млрд. евро. Вчера, 14 март, сме продали на международните пазари 7-годишни ценни книжа за 1,144 млрд. евро и 12-годишни книжа за 850 млн. евро, съобщиха мениджърите на емисията и Министерството на финансите.

Продажната цена на кратката емисия 7-годишни облигации е 98,192 евро за 100 евро номинал. Постигната доходност по тях е 2,156%, при лихвен купон 1,875% и спред от 185 базисни пункта. Същевременно траншът от 12-годишни облигации е пласиран при цена от 98,237 евро за 100 евро номинал и доходност 3,179%. Лихвеният купон на дългата емисия от 3% и спред от 235 базисни пункта над осредната цена на лихвените супове.

Мениджърите на емисията и Министерството на финансите са решили да се възползват от благоприятните пазарни условия в резултат на мерките за количествени улеснения, обявени след заседанието на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) миналия четвъртък и са взели решение да предприемат бързо осъществяване на трансакцията в рамките на един ден, обясняват от ведомството. При отварянето на работния ден в Лондон бяха обявени първоначални ценови насоки за 7-годишния транш в размер на 205 базисни пунта над осреднените 7-годишни лихвени суапове и 245 базисни пункта над осреднените 12-годишни лихвени суапове за 12-годишните облигации.

Регистрирано е търсене от територията на цяла Европа, като и за двата транша водеща позиция имаха инвестиционни фондове и банките, съобщава още менидцърите на транша и МФ,

Новите облигации са предизвикали засилен инвеститорски интерес, а комбинираният обем е надвишил 2,6 млрд. евро до 11.45 часа по Гринуич. Поради това първоначалните ценови насоки са ревизирани надолу, като са разпространени ориентировъчни цени в размер на 195-200 базисни пункта над осреднените лихвени суапове за 7-годишните облигации и 240 базисни пункта над осреднените лихвени суапове за 12-годишните облигации.

Обемът на заявките демонстрира устойчивост към ревизираните по-ниски цени и продължи да нараства до 13.30 часа по Гринуич, когато приемането на заявки беше преустановено. Окончателните спредове бяха установени на 185 базисни пункта над осреднените лихвени суапове за 7-годишните облигации и 235 базисни пункта над осреднените лихвени суапове за 12-годишните облигации.

Окончателните обеми на транша бяха определени скоро след това съответно на 1,144 млрд. евро и 850 млн. евро. Обемът и качеството на поръчките дадоха възможност на Република България да постигне максималния комбиниран обем, поставен като цел преди транзакцията.

Окончателните поръчки достигнаха 2,1 млрд. евро, заявени от 195 инвеститора за 7-годишните облигации и 1,5 млрд. евро от 155 инвеститора за 12-годишните облигации.

Трансакцията е най-мащабната сделка в евро за региона на CEEMEA (Централна и Източна Европа, Близкия Изток и Африка) за тази година до момента и първата емисия на държавен дълг в евро от обявяването на новия пакет от стимулиращи мерки на ЕЦБ от миналата седмица. От МФ отбелязват също, че при 7-годишните облигации България регистрира най-ниския лихвен купон, постиган от държавата на международните капиталови пазари. След тази трансакция броят емитираните от България облигации на международните капиталови пазари достигна седем, в резултат на което беше допълнена евровата бенчмаркова крива на държавата, се казва още в съобщението.

BNP Paribas, Citi, JP Morgan и UniCredit са банките, които са действали водещи мениджъри на сделката.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички