Енергийната борса е стабилна, уверява Петкова


Енергийната борса е стабилна, уверява Петкова
Снимка: БГНЕС

2381

Борсата за електроенергия е стабилна, заяви министър Теменужка Петкова след поредната среща при премиера Бойко Борисов с бизнес и синдикати, на която се обсъжда ситуацията в сектор енергетика.

По думите на Петкова, цитирани от националното радио, ежедневно на борсата се предлагат около 25 хил. мегаватчаса електроенергия:

"Дружествата от държавната енергетика ежедневно предлагат по над 680 мегаватчаса на всеки час на платформа "Ден напред" на цена от 44,10 лева. Това е цена, която е определена от Европейската комисия, ангажимент, който ние стриктно спазваме".

От бизнеса отчитат поредно колебание на борсата за електроенергия от началото на април, но според Васил Велев, след приемането на промените в закона за енергетиката до средата на май, предлагането ще се увеличи: "Ще излязат и веитата между 1 и 4 мегавата".

След празниците се очаква и отговор от Брюксел дали на държавната ТЕЦ "Марица-Изток 2" ще може да се предостави държавна помощ. Основната мощност губи заради разходите за вредни емисии, които купува.

"Около 200 млн. всъщност ни делят от декапитализацията на дружеството. Ние сме отправили искане до Европейската комисия именно с този размер на дълга да бъде увеличен капитала на ТЕЦ "Марица-Изток 2", посочи Теменужка Петкова.

За държавната топлоцентрала от синдикатите, освен държавна помощ, предлагат и включване на парите за вредни емисии в крайната цена на тока:

"Искаме правителството да разширява подпомаганите лица и въвеждането на дефиниция "енергийно бедни", които не могат да бъдат директно подпомагани, а не тези, които си топлят басейните с евтин ток".

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички