Енергийните министри на ЕС приеха мерки в помощ на домакинствата и бизнеса


Енергийните министри на ЕС приеха мерки в помощ на домакинствата и бизнеса
Снимка: iStock

2207

Министрите на енергетиката на ЕС постигнаха политическо споразумение по предложението за адресиране на високите енергийни цени, съобщават от Европейския съвет. Регулациите въвеждат общи мерки за намаляване на търсенето на електричество и за събирането и преразпределянето на извънредните приходи в енергийния сектор към крайните потребители. Как Европа помага на домакинствата да се справят с рекордните сметки за ток?

Министрите са се договорили на доброволна обща цел за намаление от 10% на брутното потребление на електроенергия и задължителни 5% в пиковите часове.

Държавите членки ще определят 10% от пиковите си часове между 1 декември 2022 г. и 31 март 2023 г., в които да намалят търсенето, като свободно ще избират мерките, за да намалят потреблението и за двете цели през периода. ЕК предлага страните от ЕС да намалят потреблението на газ с 15% до края на март

Освен това Съветът се е договорил пазарните приходи да се ограничат до 180 евро/MWh за производителите на енергия, включително ползващи възобновяеми източници, ядрена енергия и лигнитни въглища. Причината за решението – неочакваната финансова печалба през последните месеци заради по-високите цени на енергоизточниците, без обаче ръст на оперативните разходи.

Всяка страна сама ще избере мерките, които ще използва, за да събира и пренасочва приходите в подкрепа и защита на крайните потребители на електроенергия. Когато нетната зависимост от внос на дадена страна е равна или по-висока от 100%, тя трябва да сключи споразумение до 1 декември 2022 г. за споделяне на излишъка от приходи с държавата членка износител.

Освен това страните членки са решили да се определи задължителна временна вноска за солидарност върху печалбите на бизнеса в секторите на суровия петрол, природния газ, въглищата и рафинериите. Вноската за солидарност ще бъде изчислена върху облагаемите печалби за 2022 и/или 2023 г., съгласно националните данъчни правила, с 20% повече спрямо средната годишна облагаема печалба от 2018 г. Вноската за солидарност ще се прилага към обичайните данъци и такси, приложими в държавите членки, и ще се използва за финансова подкрепа на домакинствата и компаниите и за смекчаване на ефекта от високите цени на електроенергията на дребно.

Държавите ще могат временно да определят и цена за доставка на електроенергия за малки и средни предприятия, с цел допълнителна подкрепа, като по изключение ще могат да определят и цена под себестойността. Задава ли се режим на тока и парното у нас?

Съветът подчертава, че мерките са временни и извънредни. Те ще се прилагат от 1 декември 2022 г. до 31 декември 2023 г. Целите за намаляване на потреблението на енергия ще се прилагат до 31 март 2023 г., а за задължителната горна граница на пазарните приходи – до 30 юни 2023 г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Как Германия помага на хората срещу високите цени?

Гърците изнемогват, дължат огромни суми за ток

Великобритания вдига с 80% пределния лимит за цената на електроенергията

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички