ЕС иска да включи Турция в черния списък на данъчните убежища


ЕС иска да включи Турция в черния списък на данъчните убежища
Снимка: Getty Images/Guliver

3322

Европейският съюз има намерение да постави Турция в черния списък на данъчните убежища - ход, който може да влоши допълнително и без това напрегнатите отношения между Анкара и най-големия търговски блок. Това пише турското издание Daily Sabah, предаде "Фокус".

Работна група на ЕС, натоварена със задачата да наблюдава „некооперативните в данъчно отношение юрисдикции“, твърди, че турските ангажименти да преразгледа политиката си по отношение на прозрачността и премахването на някои данъчни облекчения, към момента „не са достатъчни“.

В случай, че Турция бъде включена в черния списък, това може сериозно да урони престижа на страната и да повиши напрежението върху европейските компании, които искат да инвестират там.

Потенциалното включване в списъка, за който са гласени още 36 държави, може да се случи заради натиска от страна на Германия над международните институции за ограничаване на финансовите потоци към Турция, най-вече на средствата от Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за реконструкция и развитие.

Турция евентуално може да избегне включването си в списъка, като се натовари с допълнителни ангажименти преди срещата на финансовите министри на страните-членки на ЕС, предвидена за следващия месец. Всяко решение за включване и изключване от списъка се взима изключително на политическо ниво, според участник в срещата.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички