ЕС направи първи плащания по Плановете за възстановяване и устойчивост


ЕС направи първи плащания по Плановете за възстановяване и устойчивост
Снимка: iStock

2364

Европейският съюз направи първите плащания към страни-членки по Плана за възстановяване и устойчивост на обща стойност 800 милиарда евро, предаде АФП. България, Хърватия и Румъния печелят най-много от възстановителния фонд на ЕС

Първите преводи бяха за Белгия - 770 милиона евро, за Люксембург – 12,1 млн. евро, за Португалия – 2,2 милиарда евро, съобщи Европейската комисия.

С тези плащания се планира финансирането на важни реформи и инвестиции, полагащи основите за получаване на останалите трансфери към страните членки на съюза.

Първоначално бе обявено, че фондът за възстановяване от пандемията от Covid-19 ще е на стойност 750 милиарда евро, но по цени през 2018 г. Сега Комисията оценява сумата на 806,9 милиарда евро по цени за 2021 г.

Всички, освен две членки от 27-те държави в ЕС, са представили плановете си възстановяване и устойчивост и на 16 от тях те са окончателно одобрени, като в момента продължава оценката на седем страни.

Страните, които не са представили планове са България и Нидерландия. Следващият краен срок за тях е средата на 2022 година.

Полша и Унгария, чиито планове все още се оценяват, са на нож с Брюксел заради подхода на авторитарните им правителства към правата на ЛГБТ групи и върховенството на закона, посочва АФП.Педро Санчес представя План за възстановяване на Испания за 140 млрд. евро

Говорителката на ЕК Ариана Подеста каза, че редът, по който страните членки ще получават първите плащания зависи от скоростта, с която националните правителства могат да се справят със споразуменията.

„За някои правителства това е въпрос на дни, за други членки може да отнеме по-дълго време“, отбеляза тя, цитирана от БНР.

Предвидено е Белгия да получи общо 5,9 милиарда евро грантове, Люксембург – 97 милиона, а Португалия – 16,6 милиарда: 13,9 милиарда под формата на грантове и заеми за 2,7 милиарда евро. В България се задава най-голямото харчене на пари

Планът за възстановяване бе договорен преди година след продължителни и често напрегнати разговори между правителствата на членките на ЕС.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички