ЕС ще разследва заема за авиокомпанията Alitalia


ЕС ще разследва заема за авиокомпанията Alitalia
Снимка: Getty Images / Guliver

3525

Европейският антимонополен орган ще разследва заема, отпуснат от правителството на Италия, за авиокомпанията Alitalia. Това става ясно от съобщение на сайта на Европейската комисия, цитирано от Reuters.

Ще се разглежда въпросът дали предоставянето на 900 млн. евро заем за превозвача е в нарушение на правилата на ЕС за отпускане на държавна помощ.

От години Alitalia, която е собственост на консорциума Compagnia Aerea Italiana - CAI (51%) и Etihad Airways (49%), изпитва финансови затруднения.

През април 2017 година служителите в компанията отхвърлиха плана за възстановяване, който предвижда орязване на разходите и в резултат акционерите отказаха да отпускат допълнителна финансова подкрепа. Така авиокомпанията се изправи пред фалит през май 2017 година.

В този момент на финансов колапс италианското правителство отпусна мостово финансиране за Alitalia в размер на 600 млн. евро. През октомври бяха отпуснати още 300 млн. евро. Започнаха и процедури по намиране на купувач на активи на компанията.

Според ЕК заемът би могъл да представлява държавна помощ, като притеснения има, че продължителността на кредита надхвърля максимално допустимите шест месеца за спасителни заеми.

 

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички