ЕС стартира нова космическа програма


ЕС стартира нова космическа програма
Снимка: Thinkstock/ Guliver

2079

Новата космическа програма на ЕС стартира официално. Тя ще обхване периода до 2027 г. и ще покаже, че 27-те страни членки на блока засилват инвестициите в сателитна навигация, наблюдение на Земята, осведоменост за ситуацията в космоса и сигурни комуникации, наред с други дейности, съобщи Би Би Си, предаде БГНЕС. Европейската космическа агенция търси нови астронавти

С програмата ЕС създава нов орган, наречен Агенция на ЕС за космическата програма. ЕUSPA ще осъществява надзор над всичко, което Европейският съюз прави като блок в орбита.

Друг ключов напредък в новата програма е свързан с отношенията на ЕС с Европейската космическа агенция (ESA). Те са отделни образувания с национални членства, които не се припокриват напълно - например Великобритания е в ESA, но не е в ЕС и следователно не е в EUSPA. Но ЕС използва ESA като технически съветник и агент за промишлени поръчки. Правната основа на този „брак“ вече е официална под формата на Споразумение за финансово рамково партньорство (FFPA).

FFPA определя отговорностите и детайлизира сумата на парите, които ще преминат директно от ЕС към ЕSA до 2027 г. - около 9 млрд. евро от общия космически бюджет на ЕС от 14,88 млрд. евро. (ЕС сега финансира една четвърт от всички дейности на ESA.)

Финансирането от ЕС през следващия период ще помогне за разработването на следващото поколение на сателитната навигационна система в Европа „Галилео“ и ще разшири обхвата и възможностите на своя космически кораб „Коперник-Сентинел“, който наблюдава състоянието на планетата.

"Космосът преминава през масивна трансформация и бърза индустриализация по целия свят", заяви комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон.

„За да запази лидерството си, Европа трябва да преосмислим начина, по който Европа работи в космоса. Трябва да се адаптираме към бързото развитие и да предвидим нови неща. Трябва да определим амбициозна - и пробивна - космическа програма за бъдещето" заяви той и призова: "Бъдете по-динамични, по-иновативни, по-склонни за поемане на риск!“.

Притеснението е, че Европа изостава от повече бързи предприемачи в САЩ, както и финансовите възможности, които Китай е в състояние да постави зад космическата си програма. Ще има ли бум в комерсиализацията на Космоса през 2021-ва?

Генералният директор на ESA Йозеф Ашбахер посочи, че в САЩ публичните разходи са около 5 - 6 - 7 пъти по-големи от тези в Европа; а частните разходи са огромни. През 2019 г. частният сектор (в САЩ) вложи 5 милиарда долара в Космоса. В Европа за стартиращи фирми и малки и средни предприятия (МСП) това беше 188 милиона долара. Това е само частица от харчените в САЩ средства. Китай изстреля първи екипаж до космическата си станция

"Китай, както всички виждаме в новините, прави огромни инвестиции. Току-що станахме свидетели как трима астронавти отиват до собствената им космическа станция със собствена ракета. И това ме кара да се замисля какво иска да постигне Европа", добави той.

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички