Ето кой е най-скъпият град в света


Ето кой е най-скъпият град в света
Снимка: Getty Images

3680

Ню Йорк сложи край на четиригодишното лидерство на Хонконг като най-скъпия град за живот за чужденци в света. Това се посочва в новия доклад на ECA International, съобщава организацията на сайта си. 

Каква е минималната заплата в един от най-скъпите градове в света?

Класацията включва 207 града, в които разходите за живот са оценени според цената на кошница от всекидневно необходими стоки и услуги като храна, комунални услуги, обществен транспорт, домакински стоки. 

Сред европейските градове на първите три позиции са Женева, Лондон и Цюрих, като Женева е и на трето място в общата класация.

Над половината (54 процента) от градовете в Европа са се придвижили нагоре в класацията, най-вече заради високата инфлация. Франция е едно от малкото изключения, като всички френски градове, обхванати от проучването, отчитат сравнително по-ниска инфлация от много други в еврозоната. 

Войната, която Русия води в Украйна, продължава да се отразява на разходите за живот както в двете воюващи страни, така и в региона и света като цяло. Въпреки западните санкции, руската рубла се възстанови през последната година, което издига Москва с 37 позиции до 25-ия най-скъп град за чужденци в света. 

Цените за настаняване в градове, където има много украински бежанци, са скочили, което оскъпява живота в тях за всички. Полските градове усещат най-силно този ефект с огромно повишаване на наемите между 25 и 50 процента, което вдига Краков с 23 позиции до 178-ото място в класацията, а Варшава - с 11 позиции до 158-ото място. 

Същото се случва в градове, където бягат много руснаци, като Дубай, Ереван, Никозия и Тбилиси. 

Истанбул е градът, който се е изкачил най-много в тазгодишната класация - с цели 95 позиции до 108-о място заради множество фактори, сред които са войната в Украйна, икономическата политика на властите, както и повишаването на наемите заради многото турски граждани, търсещи нов дом след земетресението от февруари. 

 

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички