Европейският бизнес каза на Борисов в специално писмо какво очаква от председателството ни


Европейският бизнес каза на Борисов в специално писмо какво очаква от председателството ни
Снимка: БГНЕС

4061

Специално писмо, адресирано до премиера Бойко Борисов, с очакванията на европейския бизнес от председателството на България изпрати организацията BusinessEurope.

В писмото, което е дълго 17 страници, се посочват четири основни очаквания към България. На първо място е задълбочаване на Икономическия и паричен съюз (ИПС), като директно се посочва, че се чакат конкретни стъпки, които да бъдат окончателно одобрени от Европейския съвет през юни. В тази сфера европейският бизнес иска и българското председателство да помогне за определяне на повечето въпроси в следващата многогодишна финансова рамка на ЕС (МФР), за да не се губи време. Освен това, бизнесът желае и внимание и ангажираност към индустриалната стратегия на ЕС.

Европейският бизнес изразява и безпокойство, че единният пазар в ЕС всъщност все още е силно фрагментиран и има прекалено много различни регулации и бюрокрация, които пречат. „Фокусът трябва да е върху законодателството, само когато е нужно при по-ясни правила, върху премахване на оставащите пречки и гарантиране, че съществуващите правила действат на практика. Пакетът за стоките е важно предложение, на което трябва да се обърне голямо внимание”, казват от BusinessEurope. И обръщат специално внимание на Единния цифров пазар, където настояват „българското председателство да направи възможното,свободното движение на данни да се разглежда като приоритетен въпрос“.

На трето място е желанието да се насърчава амбициозната търговска политика. „Това включва оформянето на глобализацията според нашите общи ценности и договарянето на всеобхватни съвременни търговски споразумения, водещи до засилено международно сътрудничество и световна търговска система, базирана на либерални правила. Тези основни принципи трябва да бъдат запазени във всички законодателни мерки и решения, взети на ниво ЕС и на национално равнище“, смята европейският бизнес.

За финал е искането да има гаранция, че Европа ще си остане едно от най-добрите места за живот в света. Това можело да се осигури само като се признава, че „икономическият прогрес е основата за социалното благополучие. Трябва да премахнем нестабилността в трудовото законодателство, да намалим прекомерните разходи за труд, които не са свързани със заплатите, да обърнем внимание на несъответствията в уменията, да насърчим мобилността и законната миграция и да премахнем капаните на безработицата“, заявяват от BusinessEurope.

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички