Какво все още не знаем за плана „Юнкер”


Какво все още не знаем за плана „Юнкер”
Снимка: Getty Images / Guliver

7490

Вчера се проведе информационната кампания на заместник-председателя на Европейската комисия (ЕК) Юрки Катайнен за представянето на Инвестиционния план на Европа или т.нар план „Юнкер”. Целта на посещението беше разясняване за финансирането, оценките на проектите и управлението на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ). Оказа се, че кампанията е доста необходима у нас на фона на изненадата от едно от основните условия –това, че ще се финансират само публични проекти или такива от публично-частни партньорства. Изцяло публични предложения няма да могат да се финансират от ЕФСИ. Въпреки това се оказва, че българската държава вече е изпратила индикативен списък с предложения, в който само един проект е публично-частен, а всички останали са публични.

Въпреки разясненията остават няколко въпросителни:

Вчера председателят на БТПП Цветан Симеонов попита до какъв процент ще се толерира съотношението на дяловете между държавата и частния инвеститор в публично-частното партньорство. На този въпрос по време на дискусията Катайнен не отговори. Така не се знае в джойнт-венчърът дали може да имаме 80% държава и 20% частен инвеститор и дали това ще се приеме.

Освен неколкократното подчертаване, че ще се инвестира в частни проекти, зам.-председателят на ЕК уточни, че ще се финансират високорискови рентабилни инициативи. Това ще става чрез предоставяне на заеми или рисково капиталово финансиране, а няма да се дава безвъзмездна помощ под формата на грантове. Относно заемите не беше изяснено обаче какъв ще е срокът за връщане на кредита и точната лихва (която би трябвало да доста под пазарните нива). Обикновено при капиталовото финансиране от фондове, предоставящи начален капитал за стартиране или разрастване на бизнеса, се купуват дялове в компанията. Не стана ясно дали ЕФСИ ще прави това.

Юрки Катайнен уточни още, че фондът, а не Европейскатат комисия, Европейският парламент или националните правителства, ще оценява и взима решение дали едно проектопредложение да получи пари. Проектите ще се конкурират на европейско ниво, т.е. едно предложение от България ще се бори за средства с всички останали от ЕС. Катайнен добави обаче, че ще се работи  и на местно ниво, за да може ЕФСИ да бъде в близост до частния бизнес. Това ще става или чрез банките за развитие или чрез фондове за рисков капитал, като за всяка държава щяло да се търси най-доброто решение. Банките за развитие са с регионална насоченост и не е ясно дали през тях ще минават средства или те само ще консултират и предоставят информация. Освен това моделът на работа на банките и на фондовете за рисков капитал е доста различен. Все още не е ясно за България какво ще се избере, въпреки че ЕФСИ трябва да започне да работи до лятото.

Автор: Петя Бързилска

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички