Няма желаещи да правят вратовръзки и шалове за европейското ни председателство


Няма желаещи да правят вратовръзки и шалове за европейското ни председателство
Снимка: Getty Images / Guliver

3710

Нито една компания не желае да се заеме с доставката на вратовръзки и шалове за европредседателството ни. Това стана ясно, след като Министерството на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година прекрати обществените поръчки, с които трябваше да намери желаещи, предаде БГНЕС.

Съгласно плана, беше предвидено да се направят комплекти с подаръци за еврочиновниците, които ще идват в България през първите шест месеца на 2018 година. В комплекта за мъжете трябваше да има обикновена или луксозна вратовръзка - зависи за кого е предназначен подаръкът, докато за дамите бяха предвидени шалове - също обикновени и луксозни. На аксесоарите трябваше да бъде сложено логото на председателството ни, докато за шаловете имаше план да бъдат украсени с българската шевица.

По традиция, всяка държава, която поема ротационното Председателството на ЕС за шест месеца, изработва подаръци, които получават членовете на делегациите. Освен скъп спомен, аксесоарите служат за реклама на държавата домакин сред елита на европейската общност. У нас в рамките на първата половина на 2018-та година се очакват над 20 000 представители на страните-членки от ЕС.

Министерството на Българското председателство предвиди бюджет от 1,2 млн. лв. за аксесоари и подаръци. От тях за 16 900 броя дамски шалове щяха да бъдат изразходвани 160 000 лв., а за 21100 броя вратовръзки - 287 000 лв. Кандидати да ги изработят, обаче, няма.

Към момента, все още няма яснота как ще се процедира. Ако се реши, че дамски шалове и мъжки вратовръзки ще бъдат подарявани, то държавата може да премине към вариант за директно договаряне с потенциални производители на аксесоарите.

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички