Ще има нови изисквания за внос на органични продукти в ЕС


Ще има нови изисквания за внос на органични продукти в ЕС
Снимка: iStock/Guliver

4898

След 6 месеца влизат в сила нови правила за издаване на електронни сертификати на органични продукти, които се внасят в Европейския съюз (ЕС). Те бяха публикувани в официалния вестник на ЕС.

Промяната в изискванията се случва по препоръка на Европейската сметна палата, след като през 2011 г. някои държави-членки изразиха своите притеснения относно мониторинга на вноса на органични продукти на европейския пазар. Според тях е необходимо да се подобри проследяемостта на тези продукти и така да се повиши сигурността за потребителите, както и да се намалят възможностите за измама. Очаква се също промените да намалят административната тежест за операторите и държавната администрация, както и да се предоставят по-ясни статистически данни за органичната продукция.

„Приветствам модернизацията на нашата система за мониторинг на органични продукти. Това ще послужи за значително улеснение на операторите и ще стимулира търговията, но и ще даде на потребителите увереност в качеството на храната, която ядат“, каза еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган.

На практика ще се изисква новите сертификати за внос да бъдат вписани в системата за търговски контрол и експертност TRACES, която в момента се ползва за проследяване на движенията на храни на вътрешния пазар. Тя е достъпна 24 часа 7 дни в седмицата, и подпомага търговията, като дава възможност на търговците и компетентните власти да получат информация за движението на техните пратки, да правят по-ефективни административните процедури, да подпомаган бързата реакция на заплахи за здравето на потребителите и да проследяват отхвърлени пратки.

След влизането в сила на правилата на 19 април 2017 г. се предвижда 6 месеца транзитен период, по време на който ще се използва все още както хартия, така и електронни сертификати. От 19 октомври 2017 г. вносът на органични продукти ще бъде администриран изцяло електронно.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички