Еврохолд очаква над 1 млрд. евро приходи от ЧЕЗ до 2025 г.


Еврохолд очаква над 1 млрд. евро приходи от ЧЕЗ до 2025 г.
Снимка: Еврохолд България

3760

„Еврохолд България” очаква приходите от активите на ЧЕЗ в България да достигнат 1.1 млрд. евро до 2025 година. Това сочи презентация за стратегическото представяне на холдинга, публикувана на сайта на компанията.

Българският холдинг се готви да придобие контрол над активите на „ЧЕЗ Груп” в България, като вече разполага с всички регулаторни разрешителни за сделката. Това трябва да се случи чрез специално създадената за целта компания „Ийстърн Юръпиън Електрик Къмпани”.

След придобиването на активите, „Еврохолд България” има за цел да подобри настоящите капиталови разходи и инвестиционни програми на ЧЕЗ в България. Освен това, българският ходлинг ще обмисли възможността за разширяване на електроразпределителния бизнес и в съседни страни, става ясно от презентацията.

Така към края на 2025 година, консолидираните приходи от енергийния бизнес на „Еврохолд България” ще надминат 1.1 млрд. евро, а печалбата преди лихви, данъци и амортизация (EBITDA) ще надскочи 130 млн. евро, предвижда стратегията. За 2020 година приходите на „ЧЕЗ Разпределение” и „ЧЕЗ Електро” достигат съответно 191 млн. евро и 341 млн. евро, сочи презентацията.

Ако стратегията бъде реализирана успешно, към 2025 година енергийният бизнес ще оформя над 50% от приходите на холдинга и над 70% печалбата преди лихви, данъци и армотизация на консолидирана база. „Еврохолд България” прогнозира консолидирани приходи от 1.9 млрд. евро и EBITDA от 194 млн. евро към края на 2025 година, става ясно от презентацията.

Сделката за придобиване на активите на ЧЕЗ в България възлиза на 335 млн. евро, като общите разходи по проекта ще достигнат 525 млн. евро. Финансирането ще стане чрез комбинация от увеличение на капитала и дълг, става ясно от официалния сайт на Европейската банка за възстановяване и развитие, която се готви да отпусне заем в размер на до 60 млн. евро за реализиране на проекта.

Сделката по придобиването на контрол над активите на „ЧЕЗ Груп” у нас включва 67% от капитала на електроразпределителното дружество "ЧЕЗ Разпределение България“ АД и компанията за обществено снабдяване с електроенергия "ЧЕЗ Електро България“ АД, както и 100% от акциите на лицензирания търговец на електроенергия "ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД, компанията за IT услуги – "ЧЕЗ ИКТ България“ ЕАД, фотоволтаичния парк "Фри Енерджи Проджект Орешец“, дружеството за производство на електричество от биомаса – "Бара Груп“, и "ЧЕЗ България“ ЕАД, която управлява дейността на всички дружества от групата в страната.

Акциите на „Еврохолд България” поскъпват с над 60% през последната половин година, като се търгуват на цена от 2.600 лева за брой.

*Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажби на ценни книжа.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички