Еврохолд взема до 100 млн. евро от борсата, за да купи ЧЕЗ


Еврохолд взема до 100 млн. евро от борсата, за да купи ЧЕЗ
Снимка: Eurohold

7232

Еврохолд планира да набере до 100 милиона евро чрез нови акции на Българската фондова борса. Компанията възнамерява да използва сумата за покупката на активите на ЧЕЗ в България. Ако увеличението на капитала бъде записано в пълен обем, то ще бъде едно от най-големите в историята на българския капиталов пазар. 

79 милиона акции с емисионна цена от 2,50 лева ще бъдат предложени чрез Българската фондова борса, ако Общото събрание на акционерите на Еврохолд одобри решението. Това ще стане ясно на 10 април. 

Проспектът за публичното предлагане трябва да бъде одобрен от Комисията за финансов надзор, заради което все още не може да се определи срок. 

За да бъде успешна емисията, трябва да бъдат записани минимум 40% от новите акции, става ясно от съобщението, в което се цитира Васил Стефанов, ръководител "Сливания и придобивания", предаде БНР. 

Според него "набраните средства ще бъдат използвани за финансиране на придобиването на дружествата на ЧЕЗ Груп в България и за инвестиции в развитието на двата основни бизнеса на холдинга - енергетика и застраховане". Какво предвиждат плановете за ЧЕЗ - ЧЕТЕТЕ ТУК

"В случай на необходимост от собствени средства за финализирането на сделката с ЧЕЗ Груп преди завършването на процедурата по увеличение на капитала на холдинга, основните акционери имат готовност да ги предоставят веднага чрез алтернативен инструмент и съобразно размера на притежавания от тях дял в компанията", коментират още от холдинга. 

Обявената цена на сделката за активите на ЧЕЗ е 335 милиона евро. От холдинга нееднократно са декларирали, че имат готовност за заем от международни банки.

В дневния ред на общо събрание има точка, която подсказва намерения и за втора сделка. На акционерите ще бъде предложено да одобрят той да стане гарант на нидерландските си дъщерни компании Eastern European Electric Company и Eastern European Electric Company II.

Първата получи одобрение да придобие активите на CEZ, а втората е нова. "Eврохолд" ще отговаря за всичките им задължения, които биха възникнали при евентуални сделки на Eastern European Electric Company под формата на подчинен дълг или привилегировани акции с гарантиран дивидент, както и на мецанин заем или друг сходен инструмент за Eastern European Electric Company II.

Предвижда се лимитите на финансирането да са между 50 и 150 млн. евро, а срокът на заемите да е от 3 до 10 години, като управителния съвет на "Еврохолд" ще може да преговаря в тези рамки спрямо пазарните условия.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички