Европа - несигурно възстановяване и висока инфлация


Европа - несигурно възстановяване и висока инфлация
Снимка: iStock

2792

80% от пълнолетните хора в ЕС са напълно ваксинирани, което допринесе за възстановяването на европейската икономика през последните 6 месеца. Въпреки че в региона на ЦИЕ темпът на ваксинационния процес не е толкова бърз, а новата пандемична вълна е близо, ситуацията в икономиките е сравнително стабилна. Това стана ясно по време на уебинар с участието на Грегож Шиелевич – регионален икономист на Кофас за Централна и Източна Европа.

След драстичния спад на БВП от почти 25% в развитите западноевропейски икономики през второто тримесечие на 2020 г. спрямо последното тримесечие на 2019 г., Кофас отчита положително покачване на показателя, като прогнозите са той да достигне до нивата отпреди пандемията. Икономиката на Европа ще се възстанови по-бавно от очакваното

"Ако трябва да погледнем световната ситуация, след спада от -3,5% през 2020 г., прогнозираме, че световният БВП ще отчете ръст от +5,6% през 2021 г. и +4,3% през 2022 г. Нарушените вериги за доставки, прогресивното увеличение на търсенето и по-високите транспортни разходи създават множество проблеми за икономиките в Европа, но и в световен план – най-голям дял на компаниите, посочващи недостига на суровини като основен проблем, се заема от предприятията за електроника, автомобилостроене и индустрията за пластмасови изделия", сподели Грегож Шиелевич.

От друга страна, натискът за по-високи заплати, все по-голямото търсене, както и повишаването на цените на суровините доведоха до бързо нарастваща инфлация. Това оказва пряко влияние и върху лихвените проценти, като част от централните банки вече отчетоха увеличение, докато други се опасяват, че техните действия могат да доведат до забавяне на възстановяването и на растежа на БВП. Производствени цени в промишлеността през предпоследното тримесечие на 2021 г. в ЦИЕ са се увеличили значително, достигайки до 15% за Унгария, а България се нарежда на второ място. Икономиката на еврозоната лети, но и инфлацията расте

"Въпреки че цялостната тенденция е към подобряване на икономическите показатели и възвръщане на нивата отпреди пандемията, няма как да прогнозираме сигурни резултати за следващото тримесечие. Всичко зависи от новата пандемична вълна и готовността на правителствата да я посрещнат", допълва Шиелевич.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Нова, двойно по-дълбока рецесия очаква еврозоната

 

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички