Европа ни дава милиони, за да разширим газохранилището в Чирен


Европа ни дава милиони, за да разширим газохранилището в Чирен
Снимка: Gazprom

6419

Разширението на газовото хранище в "Чирен" се очаква да е готово до края на 2024 г., а по проекта няма забавяне. Това става ясно от писмен отговор на енергийния министър в оставка Александър Николов на депутатско питане, предава вестник "24 часа".

Проектът за разширение предвижда увеличаване на активния газ до 1 млрд. куб. м при 550 млн. сега. Дневния капацитет на нагнетяване се увеличава до 8 млн. куб. м на ден, а добивът - до 10 млн. куб. м. В момента дневният капацитет на добив е 3,82 млн. куб. м, а капацитетът на нагнетяване - 3,2 млн. куб. м дневно.

Увеличаването на капацитета на хранилището се очаква да насърчи търговията и да подобри пазарната интеграция в Югоизточна Европа чрез стимулиране на конкуренцията и подобряване на ликвидността на газовите пазари в региона. Съоръжението ще бъде финансирано по програма "Механизъм за свързване на Европа", като ще получим 78 млн. евро безвъзмездни средства от еврофондовете.

От отговора на министъра става ясно, че към момента се извършва актуализация на техническата спецификация за строеж "Газопровод, свързващ Чирен със съществуващата газопреносна мрежа на "Булгартрансгаз" в района на с. Бутан. Изготвя се и прогнозен паричен поток, както и нова концепция за начин на плащане към изпълнителите по трите инфраструктурни обекта. От министерството подготвят нова обществена поръчка съобразно изискванията на ЗОП.

Единственото газово хранилище на България

ПГХ "Чирен" е единственото газохранилище на територията на България. Изградено е на мястото на изтощеното находище за газ и газови кондензати преди близо 50 години.

Най-големият добив на природен газ, осъществен от газовото хранилище за един сезон възлиза на 390 млн. куб. м, но през последните 3 години той е спаднал до порядъка на 300 млн. куб. м и зависи от потребностите на пазара в страната. Максималният денонощен добив, достигнат по време на газовата криза през януари 2009 г., поддържан в продължение на две седмици е 4.2 млн. куб. м на ден.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

България остава без газ, предупреди депутат от ДПС

Русия готви пълно спиране на газа за Европа до зимата

ЕС прие окончателен план за запълването на газохранилищата

Европа с рекордни запаси на газ, в България са двойно по-ниски

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички