Европейска страна почти се отказа от парите в брой


Европейска страна почти се отказа от парите в брой
Снимка: iStock

5897

Парите в брой постепенно се превръщат в отживелица в дигиталната епоха. Все повече хора предпочитат цифовите разплащания, които са много по-лесни и удобни.

Една европейска държава е особено напреднала в това отношение. В Швеция парите в брой от дълго време не са на почит, хората масово плащат безкешово, а страната вероятно ще се сбогува напълно с банкнотите и монетите в близко бъдеще.

Едва 9% от шведите са платили в брой при последните си покупки, а останалите над 90% са предпочели банкова карта или цифрово разплащане, показва проучване на Централната банка на Швеция (Riksbank), цитирано от Reuters.

Употребата на пари в брой в скандинавската страна намалява от години и централната банка предвижда, че те могат да изчезнат напълно до две десетилетия. Използването на кеш е на най-ниското си равнище в историята, изтъкват от паричната институция. Един на всеки петима шведи никога не тегли пари в брой.

За да се подготви за бъдещето, в което все по-малко хора ще използват пари в брой, Riksbank работи върху възможността да пусне дигитална валута – т.нар. е-крона. Институцията отдавна има идеята да емитира виpтyaлни пapи, но за целта е нужно одобрението на шведския парламент (Риксдаген). Парите в брой постепенно си отиват. Какво идва след тях?

Шведите разчитат все повече на дигиталните разплащания, основно на дебитни карти и популярната мобилна разплащателна система Swish. Над 90% от жителите на страната са използвали дебитна карта при покупките си през последните 30 дни, като 75% са плащали чрез Swish. Само 50% са използвали кеш.

Тенденцията се ускорява от пандемията от коронавирус, заради която много хора работят от вкъщи и не посещават магазини. Дори възрастните хора започват да използват Swish повече през пандемията, отбелязва централната банка. Коронавирусът е смъртоносен за парите в брой

Изчезването на парите в брой обаче буди притеснения за това какво би се случило при срив на електронните разплащателни системи.

Въпреки че парите в брой сравнително лесно се фалшифицират и "изпират", те са важни в кризисни моменти и имат някои съществени предимства пред дигиталните пари. Например не разчитат на електричеството или сложна инфраструктура и според централната банка трябва да бъдат запазени като резервен вариант.

И въпреки че в Швеция живее обществото, което използва най-малко пари в брой в света, Riksbank убедено твърди, че който иска да използва кеш, трябва да може да продължи да го прави.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички