Европейската промишленост - пред недостиг на въглероден диоксид


Европейската промишленост - пред недостиг на въглероден диоксид
Снимка: Thinkstock

2259

Европейската промишленост може да се сблъска с мащабен дефицит на въглероден диоксид (CO2), необходим за охлаждането на оборудване и производство на хранителни продукти. За това алармира Financial Times, позовавайки се на информация от Nippon Gases – голям доставчик на промишлени газове за европейския пазар.

От компанията са заявили, че недостигът на въглероден диоксид, който вече изпитва Великобритания, ще засегне и други европейски държави, предаде БГНЕС. Това е свързано с ръста на цените на природния газ и с нарушаването на редица промишлени и логистични цикли. Nippon Gases, която през 2020 г. е доставила за континентална Европа промишлени газове на стойност 1,5 млрд. долара, заяви, че запасите в Европа от CO2 в последно време са намалели двойно. Газът в Европа удари пореден рекорд, идва тежка зима

Една от причините за недостига на въглероден диоксид са проблемите, пред които са изправени европейските производители на торове. При сегашното ниво на цените на природния газ работата на много предприятия, произвеждащи азотни торове, както и CO2 като страничен продукт, става нерентабилна.

Норвежката компания Yara - най -големият европейски производител на минерални торове, обяви по-рано плановете си за намаляване на производството на торове в Европа с 40%. Американският производител на торове CF Industries обяви, че затваря два от своите заводи във Великобритания, но работата им ще бъде възобновена, след като компанията постигне споразумение за субсидии с британските власти.

Заради ръста на цените на природния газ производството на въглероден диоксид във Великобритания намаля с 60%, което застраши производството на храни. Природният газ поскъпва с близо 20,5%

Въглеродният диоксид е изключително важен в хранителния сектор - той се използва за производство на сода и бира, а в месната промишленост - за зашеметяване на добитъка преди клане и за увеличаване срока на годност на нетрайните продукти. Според изданието, британските власти са предупредили, че ядрената индустрия и Службата за обществено здраве, които използват въглероден диоксид за охлаждане, ще имат приоритет при доставката на този газ.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички