Европейските лидери подготвят енергийната сигурност за следващата зима


Европейските лидери подготвят енергийната сигурност за следващата зима
Снимка: iStock

4087

На предстоящата среща на 15 декември европейските лидери ще започнат подготовката си за следващата зима, съобщава Bloomberg. Агенцията има достъп до документи, подготвени за следващия Европейски съвет, според които общността ще се фокусира върху общите покупки на природен газ и планове за напълване на газохранилищата за зимния сезон 2023-2024 г. Европа е заплашена от остър недостиг на газ догодина. Какво може да се направи?

Страните от ЕС посрещнаха зимата с почти пълни газохранилища, но основните притеснения са, че те ще се изчерпят до април 2023 г., а кампанията по нагнетяване догодина ще бъде затруднена. Очакванията са, че следващото лято Европа изобщо няма да може да разчита на доставки на газ от Русия.

Според Bloomberg на последната си официална среща за годината лидерите на ЕС ще насърчат още инвестициите в иновации, енергийна ефективност и инфраструктура. Целта – да се намали зависимостта от вноса на енергийни продукти чрез преминаване към зелена енергетика. Европа ще преживее идващата зима. Проблемите ще дойдат след това

Страните от ЕС бяха най-големият пазар на руските петрол и природен газ. Войната в Украйна обаче принуди общността да забрани вноса на руски петрол от 5 декември, като допусна само няколко изключения за България, Унгария, Чехия и Словакия. Заради наложените санкции пък Русия поиска смяна на схемата за плащане на руския газ и преустанови доставките за държавите, които не приеха това искане.

Преди срещата на лидерите на 13 декември първо ще дискутират енергийните министри на държавите от ЕС. Те ще търсят решение на спора за таван на цената на природния газ, за да се задействат и другите мерки, които ЕК предложи за решаване на газовата криза, като общите покупки на природен газ от ЕС. Ледников период заплашва Европа тази зима без руския газ

ЕК предложи таван от 275 евро/MWh на природния газ, търгуван на европейските борси. Тази граница обаче не беше приета от енергийните министри и вече се появиха алтернативни предложения – на Чехия, която предложи таван от 264 евро/MWh, а Нидерландия има идея механизмът да се прилага само за държавни компании.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Русия ще изгуби енергийната война със Запада

Европа внася рекордни количества втечнен газ от Русия

Ако Европа наистина спре да купува петрол и газ от Русия

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички