Еврото покори нов връх спрямо долара заради различния курс на Фед и ЕЦБ


Еврото покори нов връх спрямо долара заради различния курс на Фед и ЕЦБ
Снимка: iStock

2766

Еврото достигна 10-месечен връх спрямо долара в четвъртък, преди срещата на Европейската централна банка, на която пазарите очакват увеличение на лихвите с половин процентен пункт, ден след като Федералният резерв на САЩ забави темпото на покачванията си до 25 базисни пункта (0,25%). Фед отново повиши основната лихва и това няма да е за последно

Фед отбеляза постигнатите успехи в борбата с инфлацията, потвърждавайки за първи път, че нарастването на цените се забавя. Това подкрепи пазарните очаквания, че краят на кампанията за повишаване на лихвените проценти на централната банка е близо и може да последват намаления.

Най-драматичното потъване на долара за една нощ дойде, след като председателят на Фед Джеръм Пауъл обяви след заседанието, че "процесът на дезинфлация е започнал", въпреки че едновременно с това даде да се разбере, че лихвените проценти ще продължат да се покачват и че намаляване на лихвите не се очертава.

"Беше голямо облекчение, че нямаше нищо, което наистина сериозно да предизвика преобладаващото мнение на пазара", отчита Рей Атрил, ръководител на валутната стратегия в National Australia Bank (NAB). "(Пауъл) каза, че лихвите ще трябва да бъдат ограничителни за известно време, но това не разубеждава пазара да каже, че известно време може да е 6 месеца, а не 2 години.", посочва Атрил.

Английската централна банка също се събира в четвъртък, като решението за лихвите трябва да бъде взето в 14:00 българско време преди това на ЕЦБ в 13:15 наше време. Пазарите също очакват увеличение от половин пункт от Английската централна банка.

Британската лира, която се повиши с 0,47% в сряда, се задържа на 1,236 долара, а доларът се понижи спрямо японската йена, падайки до 128,07, най-ниското му ниво от две седмици.

Еврото достигна 1,1034 долара в азиатската търговия в четвъртък, най-високото ниво от 4 април, след като скочи с 1,2% в сряда. Последно беше на 1,10 долара, като цяло беше без промяна през деня, тъй като фокусът се насочи към срещата на ЕЦБ. Докога ЕЦБ ще продължи да вдига основната лихва?

"Масово се очаква покачване с 50 базисни пункта, както и ястребово послание, което ще подкрепи ценообразуването на пазара с още 75-100 базисни пункта на затягане през лятото", смята Крис Търнър, глобален ръководител на пазарите в ING. "Рязкото стесняване на разликите в курса ще стане по-голям двигател на двойката EUR/USD тази година и трябва да я доведе до зоната от 1,15 долара през второто тримесечие.", предвижда Търнър.

По думите му пазарът на деривати показва най-ниската премия в доларовите курсове спрямо еквивалентите в евро от края на 2021 година.

Сред валутите, направили по-резки движения в сряда, бяха австралийският долар, който спечели 1,2% през деня и достигна нов 8-месечен връх от 0,7158 долара в началото на азиатската търговия в четвъртък, както и швейцарският франк, който се затвърди до най-силното си ниво от края на 2021 година в четвъртък.

Спрямо кошница от валути индексът на щатския долар падна с над 1% до ново деветмесечно дъно от 100,80 в сряда и се търгуваше малко над това в четвъртък.

Докладът за заплатите в неселскостопанския сектор в САЩ от петък ще бъде следващият тест за борбата на Фед срещу инфлацията, въпреки че официалните статистики в сряда показаха, че свободните работни места са се увеличили неочаквано през декември, сочейки все още стеснен пазар на труда.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички