Авторът на "Игра на тронове" Джордж Мартин почти се отказал от писането след провал


Авторът на "Игра на тронове" Джордж Мартин почти се отказал от писането след провал
Снимка: Getty Images/Guliver

4335

Дългоочакваният осми и последен сезон на култовия сериал "Игра на тронове" вече започна. Можело е обаче изобщо да не се стигне до него, ако авторът на книгите, върху които е базирана поредицата, се отказал от писането след неприятен провал.

Днес 70-годишният Джордж Мартин е милионер благодарение на продажбите на книгите си и успеха на сериала. Началото на писателската му кариера обаче е трудно. Той започва през 70-те г. на миналия век с публикуването на кратки разкази и новели.

"Най-тежкият момент беше след пускането на четвъртия ми роман ‘The Armageddon Rag,’", споделя той пред The Wall Street Journal.

Дотогава Мартин вече имал опит, имал дори награди за творбите си. Тази обаче се продала много слабо.

"Издателите ми бяха сигурни, че ще бъде бестселър, а никой не я купи. И вместо да ме издигне до следващото ниво, тя почти унищожи кариерата ми", казва още авторът.

Този неуспех се отразил на продажбите и на останалите му книги. Мартин даже започнал да се оглежда за различна реализация. Обмислял например да започне да се занимава с недвижими имоти, а на първо време да продаде къщата си. 

Тогава обаче се отворила неочаквана нова възможност. Холивудският продуцент Филип Дегрюе се оказал сред малцината, прочели ‘The Armageddon Rag’. Допаднали му фентъзи елементите и той поканил Мартин да стане сценарист на телевизионно шоу.

"Навлязох в този бранш и работих и по други сериали. Колкото и странно да беше, най-провалената ми книга доведе до кариера в Холивуд", казва писателят.

Чак през 1996 г. той се осмелява да публикува друг фентъзи роман, наречен "Игра на тронове" - първата част от суперуспешната поредица "Песен за огън и лед". През 2011 г. пък HBO решава да я адаптира за сериал, а останалото е история.

 

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички