Данните на самия Зукърбърг са били използвани от Cambridge Analytica


Данните на самия Зукърбърг са били използвани от Cambridge Analytica
Снимка: Getty Images/Guliver

6239

Данните на основателя на Facebook Марк Зукърбърг били обработвани от скандалната компания Cambridge Analytica. Това призна самият създател на социалната мрежа в изслушването пред Комисиите по търговия и енергетика на Камарата на представителите на Конгреса. Той не уточни дали е инсталирал приложението "This Is Your Digital Life", или това е направил негов приятел. Чрез това приложение професор Алекс Коган събираше данни от потребители на Facebook, с чиято помощ Cambridge Analytica създаде алгоритъм за трагетиране, който се използва с цел психологическо въздействие на политически теми.

Зукърбърг отговаряше с часове на въпросите на конгресмените. Той започна изложението си с поредно извинение за случая с Cambridge Analytica и обеща да въведе промени във Facebook, които да ограничат използването на данни на потребителите. Конгресмените пък му отвърнаха, че мрежата е пораснала, но без да настъпи зрялост. Ето какво каза Марк по десетките въпроси, с които го обсипаха конгресмените.

Разбират ли потребителите какво ползват?

Конгресмените питаха Зукърбърг дали според него средностатистическия потребител на Facebook въобще прочита договореностите при регистрация в мрежата, на което той отговори отрицателно. "Не сте ли съгласни с мен, че е по-добре да се открие работещ начин да разбират какво правят?", попита реторично конгресмен Греъм. Конгресмен Лонг допълни: "Ако ние поканим тук всички хора, които са прочели условията за ползване на мрежата, най-вероятно ще се съберат в тази зала".

Събирането на информация и край с брокерите на данни?

Конгресмен Кастор притисна Зукърбърг да признае, че компанията купува данни от други компании, които функционират като "брокери на данни". Създателят на социалната мрежа заяви, че преди две седмици е било взето решение да се сложи край на тази порочна практика. Кастор, обаче, буквално "прегази Зукърбърг", като той не можа да се защити от обвиненията, че Facebook събира данни за потребители, които всъщност не използват социалната мрежа с цел маркетинг. "Хората избират да споделят информация с нас", опита да се защити създателят на социалната мрежа, след като му беше припомнено, че Facebook събира информация за физическо местонахождение и дори медицинска информация за хора.

Същевременно обаче, Зукърбърг каза на конгресмен Брет Гънтри, че повечето потребители на социалната мрежа не ползват опцията за контрол на личната информация. Може би защото обичат да виждат реклами, които са им полезни, предположи милиардерът.

Зукърбърг "увисна" и при въпроси на конгресмените Бен Люхан и Джо Кенеди, като каза, че не разбира питане, което гласеше: "Могат ли рекламодатели да си осигурят достъп до метаданни, като тези какви други сайтове посещават потребителите"? Създателят на социалната мрежа все пак призна, че инструментите за таргетиране се правят на база "неща, които хората като цяло избират да споделят".

Ще могат ли потребителите да изтриват данните, които компанията събира за тях?

Конгресмен Уелч се опита да провери дали Facebook би допуснала потребителите сами да имат право да изтрият данните, която компанията е събрала за тях. Зукърбърг обаче не посмя да направи подобно обещание и заяви, че това би било интересен дебат.

Подслушва ли Facebook телефона ни?

По време на изслушването сенатор Гари Питърс попита директно Марк Зукърбърг дали Facebook използва звукови данни от разговори, за да трупа данни за потребителите си. След кратко колебание Зукърбърг отвърна с уверен тон: "Не".

Ще съществува ли Facebook, ако не обработва данните на потребителите?

Дейвид Лобсак, демократ от Айова, попита Зукърбърг дали компанията му въобще ми могла да съществува, ако не събира и обработва данните на потребители си. Марк отговори отрицателно.

Още подробности по темата прочетете ТУК.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички