Невероятният живот на Еван Шпигел - най-младият милиардер в света


Невероятният живот на Еван Шпигел -  най-младият милиардер в света
Снимка: Getty Images/Guliver

17404

Еван Шпигел е създател на любимото на тийнейджърите приложение за споделяне на видеа Snapchat. На 26 години, той е най-младият милиардер в света, който сам е спечелил състоянието си, а не го е наследил. Има страхотен живот и го знае. „Аз съм млад, бял, образован мъж. И имам огромен късмет“, каза преди време Шпигел на бизнес конференция.

Прав е. Еван израства в Пасифик Палисейдс, селище близо до Малибу. Родителите му са известни адвокати, но се развеждат, когато той е в гимназията. Семейството е много богато и още като ученик Еван има луксозни коли и всичко, което поиска. Той посещава реномирано частно училище, чиито възпитаници са още актьорите Джак Блек, Кейт Хъдсън, Джона Хил, Гуинет Полтроу, както и създателят на приложението за срещи Tinder Шон Рад.

След гимназията, Еван е приет в университета „Станфорд“, където учи продуктов дизайн. Именно там се запознава със съоснователите на SnapchatРеджи Браун и Боби Мърфи. „Не бяхме никак готини. Затова се опитахме да създадем нещо готино“, споделя години по-късно Мърфи пред Forbes.

Шпигел си падал доста по партитата в колежа, макар че често посещавал и доста сериозни курсове за предприемачество. Напуска „Станфорд“ малко преди да завърши, за да се посвети изцяло на идеята си за Snapchat. Заедно с партньорите си ползват за централа къщата на баща му. Всъщност Шпигел остава там няколко години и се изнася чак през ноември 2014, когато си купува къща за 3 млн. долара в Брентууд.

Приложението бързо става огромен хит и носи милиони на създателите си. През 2013 Facebook отправя апетитна оферта за закупуването на Snapchat – 3 млрд. долара. Шпигел обаче отказва, което му носи статут на герой в Силициевата долина.

Откърмен в лукс, Еван обича да се глези. През 2015 г. си купува последен модел Ferari. Почитател е на модата и дори е бил на корицата на италианския Vogue. Запален е по хеликоптерите и дори е лицензиран пилот.

Преди години Шпигел имаше кратка връзка с певицата Тейлър Суифт. Сериозната му приятелка от дълго време насам обаче е супермоделът Миранда Кер. През май 2016 двамата се нанесоха в огромно имение, притежавано преди това от Харисън Форд. Само два месеца по-късно пък се сгодиха.

Еван Шпигел е определян от мнозина като визионер и гений, който знае какво искат младите хора. През 2017 г. се планира Snapchat да стане публична компания, което вероятно ще увеличи богатството на създателя ѝ с милиони. Едно е сигурно – Шпигел няма намерение да слиза от предприемаческата сцена скоро.

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички