Петър Шарков, Start It Smart: Проблемът на предприемачите с бюрокрацията в България е в ежедневието


Петър Шарков, Start It Smart: Проблемът на предприемачите с бюрокрацията в България е в ежедневието
Снимка:

7081

От 14-ти до 18-ти ноември в София се проведе младежки форум на тема "Изграждане на предприемаческа култура сред младите хора". Инициативата беше организирана от Фондация Българска Памет и е финансирана по програма „Еразъм+“ на ЕС, Ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани“. Участие в събитието взеха повече от 30 младежи на възраст от 17 до 24 години от България, Молдова и Република Македония.

Един от гост-лекторите на семинар беше г-н Петър Шарков, част от екипа на Start It Smart. Start it Smart е създателят на първата в България пре-акселераторска програма Start It Smart | Pre-Accelerator и на множество други проекти, с които подпомагаме младите предприемачи – събития, уъркшопи, консултантски услуги, състезания по предприемачество, обучения, менторства. Компанията се води от едно верую – събираме хора, които приемат предприемачеството като лична кауза. Именно затова Expert.bg разговаря с г-н Шарков – за трудностите пред предприемачеството у нас.

Г-н Шарков, по Ваше мнение кои са най-големите бюрократични трудности пред стартиране на собствен бизнес в България?

За стартиращите компании не се наблюдават големи проблеми при началното (легално) създаване на фирма. Процедурата е сравнително лесна. Проблемът идва във следващия етап, който е свързан с множество процедури, свързани с поддържането на фирма. Може да се направят облекчения на такси, данъци и дурги подобни, за първите 1-2 години.

Друг недостатък, който се наблюдава, е свързан с факта, че новото поколение предприемачи разчитат на мобилността и възможността да използват технологиите, за да не бъдат ограничени до локацията, в която оперират. В отговор от страна на бюрокрацията все още има много голям проблем с висене по гишета, обикаляне по десетки институции и недостъпни или некоректни процедури.

Мислите ли, че има общи бюрократични пречки в България, независимо от сферата и кои са те?

Моето мнение е, че нещата могат да се променят тогава и само тогава, когато хората, които управляват системите на държавата, осъзнаят, че гражданите на България са "клиентите" на техния "бизнес" - а всички знаем, че най-важното за всеки бизнес е точно откриването и задържането на клиентите - да бъдат щастливи и доволни от продукта.

Има ли Start It Smart наблюдение кои европрограми в България са най-удобни и с най-лесни условия за финансиране на нов бизнес от гледна точка административни пречки? С други думи - в кои сектори е най-лесно да почнеш нов бизнес с еврофинансиране?

Нямаме особени наблюдения върху програмите. Това, което знаем е, че често компании, които работят върху иновативни хардуерни разработки, се опитват да се възползват от определени европейски програми. Също така стартиращите компании около нас са много динамични и продуктивни. Те се налага да правят промени в посоката на компанията на месечна, дори и на седмична база. Поради тези причини понякога няма как да си заложат работата за следващите 2 години, само и само за да вземат пари по европейска програма, тъй като могат да изпуснат много по-добри алтернативи за развитие на бизнеса.

За колко време средно се открива нова фирма в България - различни класации казват около 20 дни, дали това е така съгласно опита на Start It Smart? В кои сектори е най-лесно и в кои - най-трудно да се открие нова фирма, според опита на Start It Smart, разбира се?

Ако човек е наясно с цялата процедура по регистриране на фирма и се възползва от online подаването на документи - реално може да подаде документи за регистрация за 1-2 дни. Ако всичко е попълнено правилно, регистрацията се отразява до още 2-3 дни,  така че без проблеми човек може да регистрира фирма до 5 дни.

Start It Smart има франчайз - като административни изисквания колко време и усилия отне да отворите локални организации и в кой град най-бързо успяхте да го сторите?

Създаването на локални организации в други градове е проект, който изискваше много усилия и комуникация разпределена в няколко направления:

- първо, имахме сериозната задача да организираме и опишем всичко свързано със създаването на организация - тръгвайки от визия, ценности, стратегии, цели, роли, проекти и много други. Това отне време, тъй като организацията работи по много проекти;

- също така трябваше да намерим легална възможност, за реализирането на проекта франчайз;

- относно отварянето на нови организации процесът представлява няколко мееца преговори и опознаване с екипът от хора, който иска да стартира локална организация в друг град. 1-2 месеца са нужни за прехвърляне на информация, знания и опит, както и създаването на добър екип в основната на организацията;

- след като стартира дейност, локалната организация е в постоянна връзка със Start It Smart, относно подобряване на процеси, прехвърляне на знания, организиране на национални конференции, общи проекти, както и много други;

- от всички градове, в които имаме франчайз, смятам, че най-бързо се развиха нещата във Велико Търново, поради няколко причини - силната мотивация и желание от страна на хората, които го стартираха; постоянното търсене на алтернативи от младите, талантливи студенти на територията на града; присъствието на няколко престижни университета, които подкерпят подобни инициативи.

Интервю на Ивайло Ачев

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички