Светослав Георгиев, хотел "Маринела": Посрещаме европредседателството с много нововъведения


Светослав Георгиев, хотел "Маринела": Посрещаме европредседателството с много нововъведения
Снимка: списание "Икономист"

13349

България е на прага на първото си председателство на Съвета на Европейския съюз. Хотел „Маринела“, част от „Виктория Груп“, бе избран след конкурс да приеме високопоставените гости по време на форума. За многобройните предизвикателства пред екипа на хотела, изискванията на делегатите и мащабните нововъведения и подобрения в „Маринела“, разговаряме със Светослав Георгиев, директор „Продажби“ на хотелската верига.

Г-н Георгиев, колко са резервираните нощувки в „Маринела“ от гости, идващи в София заради европейското председателство?

Делегатите са разделени в няколко класа, в зависимост от целта на визитата и събитията, в които ще вземат участие. България, като държава домакин, поема разхода по настаняването на делегатите от клас А. След преминаването на строга процедура, хотел "Маринела" , си спечели правото да подкрепи нашата администрация в настаняването именно на делегатите от този клас. Общият брой нощувки е 1800.

Поради недостига на високо категорийни бази за настаняване в София, отговарящи най-вече на изискването за близост до основните локации на събитията от календара на домакинството, ние поехме сериозни ангажименти и към настаняването на делегати от другите класове.

А колко нощувки прогнозирате, че ще бъдат реализирани само заради европредседателството ни?

Общият прогнозен брой нощувки за периода е 22 000 за целия период на европредседателството в цяла София. Като изключим нощувките от клас А, всички останали ще бъдат резервирани индивидуално от делегатите. Председателството се състои от над 100 събития, като за всяко от тях, в зависимост от локацията в която се случват (НДК, Бояна или друго), са подбрани хотели, които отговарят на изискванията и съответно пазят стаи за периода на всяко от събитията. Така делегатите получават възможност да избират. Решението го взимат 45-25 дни преди началото на даденото събитие, което не ни позволява да направим съвсем точна оценка на броя нощувки, които хотел "Маринела" ще реализира за целия период.

Разбира се, ние сме наясно, че нищо не идва даром и поради тази причина, се подготвяме, създавайки подходящи условия за европейския и световен политически и бизнес елит от над една година. Превръщаме хотела в естествен избор на делегатите. Обновени са публични пространства, голям брой стаи, заведения, спортни съоръжения и др. Преди седмица отвори врати най-новия ресторант „Булгар“, който съчетава модерен дизайн с типично български ястия и акценти в интериора. Той е част от концепцията „Град в Града“. В рамките на този мегапроект предлагаме 440 стаи и апартаменти, включително и най-големия президентски апартамент в София, 10 ресторанта, барове и нощни заведения. При нас е и най-големият хотелски закрит плувен басейн в София. Създадохме най-голямата хотелска мултифункционална зала - ЕФЕ, която предлага 1100 кв. м закрита конферентна и банкетна площ. Тя допълни най-голямата хотелска инфраструктура за организиране на конференции, конгреси, срещи и други събития, състояща се от 14 зали и общо 2700 кв. м закрита и 1800 открита конферентна площ.

Резервационният процес също е добре организиран и премислен. Зад него стои солидна инвестиция в най-авангардната хотелска технология. Делегатите ще имат възможност само с няколко клика да резервират стая за конкретното събитие, което посещават. 

Какъв тип са стаите, които биват наемани най-често от гостите за европредседателството?

Всички типове стаи отговарят на изискванията. Най-високият ранг гости ще бъдат настанени в най-новите ни стаи, наречени "Премиум". Те съчетават технология, комфорт и дизайн. Проектът бе одобрен от архитект Акира Кумазава, изпълнителен директор на KISHO KUROKAWA Architect & Associates, компанията проектирала и участвала в изграждането на хотела през 70-те години.   

Съгласно официално съобщение, българската държава поема заплащане само на настаняването на гостите на най-високата категория събития от програмата на европредседателството ни. Има ли специални изисквания за стаите, които ще бъдат резервирани по тази линия?

Стаите, които сме предвидили за делегатите, преминаха успешно няколко нива на инспекция, както от нашата държавна администрация и служби за сигурност, така и от посолствата на държавите, които ще излъчат делегати по събитията през следващите 6 месеца. Всички специални изисквания бяха покрити. Те бяха свързани основно с функционалност, сигурност и безопасност.

Имат ли ВИП гостите за европредседателството изисквания извън заплатеното от българската държава и какви са те?

ВИП гостите имат изключително плаваща програма и практически информация за подобни визити ще се получават в последния момент. Засега ние разглеждаме всички делегати и гости на хотела като ВИП. Това опитваме да възпитаме и у служителите на компанията. Това е един от стълбовете на нашата политика за дългосрочно развитие.

Какво увеличение на приходите си очаква „Маринела“ заради българското председателство на ЕС?

Председателството е и икономически феномен, който се отразява положително на всички участници в индустрията, независимо дали имат преки договорки или черпят позитиви от завишеното за пазара търсене. За съжаление, прекалено много фактори влияят на крайния финансов резултат и поради тази причина избягваме да се ангажираме с конкретна оценка.

Интервю на Ивайло Ачев

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички