Финландската компания Gasum съди "Газпром" за плащането на газа


Финландската компания Gasum съди "Газпром" за плащането на газа
Снимка: Gazprom

3924

Финландският държавен енергиен доставчик Gasum ще отнесе спора си с "Газпром експорт" за плащанията на руския газ в рубли към арбитражния съд.

Gasum няма да приеме искането на "Газпром експорт" да плаща в рубли доставките на газ за Финландия, а от там има и повишен риск руските газови потоци към скандинавската държава да бъдат спрени. Финландия отказа да плаща за руския газ в рубли

По думите на главния изпълнителен директор на Gasum Мика Вилянен енергийната компания не е имала друг избор, освен да отнесе договора до съда. "В тази предизвикателна ситуация ще направим всичко възможно, за да снабдим финландските си клиенти с енергията, от която се нуждаят", заяви още Мика Вилянен.

Енергийният доставчик ще се стреми да снабдява финландските клиенти през лятото чрез газопровода BalticConnector, свързващ финландската и балтийската газова мрежа през Финския залив. Неговият преносен капацитет обаче е ограничен и това ще бъде предизвикателство. В дългосрочен план Финландия планира да наеме плаващ терминал заедно с Естония за внос на втечнен природен газ.

Засега Финландия внася по-голямата част от газа си от съседна Русия, но той представлява само около 5% от годишното енергийно потребление. Загубата на предлагането има опасност да засегне компании като Neste и Metsa, както и други компании в горската, химическата и хранително-вкусовата промишленост.

Преди дни Европейската комисия публикува актуализирани насоки за това как компаниите от ЕС могат да плащат за руски газ, без да нарушават санкциите на блока.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

GAZPROM Germania напуска Gazprom Group

Путин обяви откога газът ще се плаща в рубли

Какво ще се случи, ако Русия спре доставките на газ за Европа?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички