Фирмите длъжни да известяват НАП защо уволняват служител


Фирмите длъжни да известяват НАП защо уволняват служител
Снимка: iStock/Guliver

10207

Работодателят вече ще уведомява Националната агенция за приходите за причината, поради която е прекратен договорът с негов работник. Това предвиждат промени в Наредбата за съдържанието и реда за изпращане на уведомлението по чл. 62, ал. 5 от Кодекса на труда, пуснати за обществено обсъждане. За целта в уведомлението ще се посочва дори код, отговарящ на нормативното основание за прекратяване на трудовия договор.

С промяната вече няма да е нужно освободеният работник да представя документи пред НОИ за преценка на правото и определяне на размера на паричните обезщетения при безработица. НОИ ще прави това по служебен път и така ще преценява размера на обезщетението за безработица.

Според социалното министерство, което е вносител на промените, така ще се оптимизира и процесът на отпускане на обезщетения за безработица, тъй като информацията за основанието за прекратяването на трудовия договор ще се подава в седемдневен срок от прекратяването му.

Уведомлението ще се подава и при командироване на работници и служители, предвижда още промяна в наредбата. Информация ще се изпраща и за сключването на трудов договор от българско предприятие, което изпраща работник в предприятие ползвател на територията на друга държава членка на ЕС.

Българските фирми, които командироват работници в други страни-членки, са длъжни да им плащат колкото на местните работници. Работодателят е длъжен да плаща и разходите за жилищното настаняване. Така се спазва принципът еднаква заплата за еднаква работа, който е залегнал и в европейското трудово законодателство. Това е особено важно заради значителната разлика в заплащането между Източна и Западна Европа.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички