Австралийската централна свали лихвите и това порази за пореден път високо доходните валути


Австралийската централна свали лихвите и това порази за пореден път високо доходните валути
Снимка:

2121

Вчерашният ден започна положително за канадският долар и норвежката крона, които отчетоха солидни печалби при рали дошло от допълнителното поскъпване на цените на петрола, което породи растеж и на другите високо доходни валути. Доларът остана почти без промяна срещу еврото и йената и дойде време падащите валути да възвърнат част от загубените позиции.

Инвеститорите теглеха печалби от крайно негативни позиции, тъй като петрола продължи силно да расте и това доведе дори до спекулации, че седем месечните му неволи са свършили. Австралийският и новозеландският долар също се отдалечиха от дъната.

Всичко това обаче се промени рано сутринта, когато Австралийската резервна банка свали лихвите до рекордно ниски стойности за всички времена от 2.25%. Това порази австралийския долар, който падна до шест годишно дъно. Тези действия идват след драматичните промени през последните седмици и при Канадската и Новозеландската централна банка, които станаха по-песимистично настроени.

Доларът остава в познатите рейнджове на търговия срещу еврото и йената. Долар/йена е на 117 и е в долната част на оформения рейндж между 117 и 119. Двойката не показва никакви сигнали, че ще тества осем годишния връх от декември на 121.86. Евро/долар е на 1.1330 и не се е насочила на никъде след намереното 11-годишно дъно на 1.1098. През последните пет сесии търговията е в рейнджа 1.1262-1.1384. Кросът евро/йена е на 132.50, но не е много далеч от 17-месечното дъно от миналата седмица на 130.16.

Силният интерес на фондовете помага на златото

Златото се търгува над 1270 долара за тройунция заради нестабилните перспективи пред световната икономика, които увеличават търсенето на сигурност в метала. В същото време стойностите на активите на фондовете за търговия със злато са на четири месечни върхове.

Металът е стабилен, въпреки силата на акциите, което подсказва, че са се подобрили настроенията спрямо него. Той скочи с 8% от началото на годината след две години на спад.

Спот цената днес е 1274 долара след малките загуби от вчера. Нарастващите парични потоци към фондовете направиха някои инвеститори оптимистично настроени. Активите на SPDR Gold Trust, който е най-големия фонд за търговия със злато в света, са на най-високи нива след октомври.

Някои анализатори предупреждават, че е възможна голяма ликвидация на дълги позиции ако в края на седмицата излязат силни данни за трудовата заетост в САЩ. Предварителните прогнози сочат, че най-голямата икономика е създала 230 000 нови работни места през януари, което е минимално забавяне от откритите 252 000 през декември, но все така цифрата е силна.

В понеделник имаше сигнали, че американската икономика може би е малко по-слаба отколкото мнозина считат. Потребителските разходи отчетоха през декември най-голям спад след края на 2009, докато фабричната активност затихна през януари. Тези цифри идват след други от миналата седмица показали, че икономиката е нараснала с 2.6% през четвъртото тримесечие след ръст от 5% през третото на 2014.

В другите икономики картината остава мрачна. Европейските и китайските заводи са намалили цените през януари, тъй като продукцията е намаляла, което увеличава рисковете от дефлация до степен, че са възможни нови стимули на централните банки през тази година.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички