Бурни води се надигат на пазарите


Бурни води се надигат на пазарите
Снимка: iStock/Guliver

3801

Прогноза на Джон Харди, ръководител „Форекс Стратегии“, Saxo Bank

Волатилността при форекса намаля значително през първото тримесечие на 2017 г., въпреки Брекзит, политическата несигурност при ЕС преди критичните президентски избори във Франция през април/май, и неспособността на президента на САЩ Тръмп да отбележи точки, като задейства обещанията си от кампанията, тъй като хаби по-голямата част от енергията си да избира битки с медии и други организации и лица, които обвинява в конспирация срещу него.

През второто тримесечие на 2017 г. можем да станем свидетели на разсейване на голяма част от несигурността на политическия фронт на ЕС, като същевременно от другата страна имаме предвид изборите във Франция и това, че пазарът подходящо оценява завръщането на растежа в Европа. В САЩ също трябва да получим усещане за това дали Тръмп е извън играта, заради неспособността му да функционира в политическото "блато" във Вашингтон, или дали той може да обедини рядко случващото се мнозинство, което има в Камарата на представителите и Сената, за да минат дългоочакваните политики, които може да повишат щатския долар.

При всички положения подозираме, че забележителното затишие на волатилността през първото тримесечие - което от време на време поставя волатилността на форекс опциите в близост до най-ниските им нива от 2014 г. насам - ще доведе до по-волатилен пазар, тъй като разглеждаме важни теми, и след глобалните нива на самодоволство, които достигнаха крайности през първото тримесечие.

Търговията на Тръмп… неуспешна, но не и отписана?

В САЩ президентът Тръмп не стартира добре и срещна трудности да убеди пазара, че обещанията му по време на кампанията ще изкристализират в реални политики във всеки един момент от близкото бъдеще. Независимо от това, въпреки тези спънки, Тръмп може да разчита на мнозинство в двете камари на Конгреса, което продължава да бъде предпоставка от решаващо значение за оформянето на политиката.

С поглед към цикъла избори през 2018 г., Републиканската партия знае, че ще получи цялата вина или заслугата (в зависимост от състоянието на икономиката по това време) и дори републиканците, които са против Тръмп, вероятно ще се опитат да имат нещо конструктивно, направено с Тръмп междувременно. Така че не трябва да отписваме шансовете на Тръмп, въпреки че времето, когато ще се случат нещата, остава неясно.

Второто тримесечие трябва да осигури център при очакванията, след дългия провал от встъпването в длъжност на Тръмп до сега. Споменаваме Тръмп преди да обсъдим Федералния резерв, тъй като подозираме, че корекциите на съществуващите насоки от Фед (около четири повишения на лихвените проценти през следващите 18 месеца, оценени в края на март месец) ще бъдат направени само при значителни изненади при данните или нови политики от администрацията на Тръмп.

Рисковете са двупосочни за щатския долар през второто тримесечие, най-вече в зависимост от Тръмп, въпреки че потенциалът за растеж се е увеличил, поради нарастващия скептицизъм на пазара.

Завръщане на еврото?

Еврото успява да плава сравнително спокойно през цялата политическа несигурност през първата част на 2017 г., поради очевидната сила на идващите данни от Европа и принудителното признание на президента на ЕЦБ Марио Драги, че прогнозата се подобрява достатъчно, и че е нужно банката да овладее тревожните неблагоприятни рискове.

Пазарът придвижи нещата с една стъпка напред и дори започна да ценообразува при първото повишение на лихвените проценти от ЕЦБ до началото на следващата година. В по-далечния край на кривата на доходността, европейските лихвени проценти всъщност се повишиха повече от щатските лихви през първото тримесечие, задържане на еврото достатъчно далече от дъната, наблюдавани при настъпването на новата година. По-нататъшно повишение на лихвите със сигурност е вероятно, ако се улеснят изборите във Франция със слабостта, показана от Марин Льо Пен, и видим по-нататъшни корекции на очакванията за лихвите извън кривата на очакването на намаляване и спиране на стимулите на ЕЦБ.

Важно предупреждение в дългосрочен план – освен това, че може би е твърде рано да се тормозим за второто тримесечие - е това как най-слабите периферни държави, най-важната от които е Италия, ще се справят с намаляването и спирането на стимулите на ЕЦБ, ако няма усилие да се започне издаването на облигации на ЕС. Вижте нашите размисли за CHF за повече информация в тази насока…

Китайците затягат нещата – последствията?

Китай вкара огромна ликвидност в икономиката си през 2015 и 2016 г., за да предизвика растеж и със заобикалянето на кредитен банкрут. Освен това Китай намали капацитета в ключови отрасли като въгледобив и стоманодобив, за да подкрепи цените, за да се избегне натоварване на тежко задлъжнелите държавни предприятия. През последните няколко месеца Китай направи промяна на предоставянето на ликвидност и условията по кредитите се затягат, с навлизането ни във второто тримесечие.

Тенденциите при кредитите в Китай са важни не само за Китай, но за активността на глобалната икономика, и оттеглянето на ликвидността вероятно ще удари с нарастващо въздействие през второто и третото тримесечие, което може да започне да задържа ентусиазма на свързаните с Китай суровини и икономики.

Сред валутите на Г-7, щяхме ще изберем Австралия по-специално, тъй като Китай в момента има огромен резерв на една от най-важните износните суровини за Австралия - желязната руда. Ентусиазмът за развиващите се пазари като цяло също може да бъде смекчен от признаци на забавяне на растежа в Китай.

Японската централна банка ще изпита трудности, поддържайки ниски нива

Японската централна банка не би могла и да мечтае за по-непредвидим момент, в който да превключи политиката за контрол на кривата на доходността, тъй като тя съвпадна с огромно нарастване на доходността при щатските облигации, което видя спредовете между Япония и останалата част от света да се разширяват драстично и принуди корекция при японската валута, а не на пазара на облигации.

В края на първото тримесечие йената започна да действа по-ефективно при твърд епизод на слаб апетит към риска, който също видя ясно по-ниска доходност в САЩ, тъй като търговията на Тръмп показа признаци на колебание. Този епизод подчерта колко чувствителна остава йената и към двете движения на доходността и апетита към риска, които често се движат заедно при стрес. Ако станем свидетели на разочарование с липсата на напредък при търговията на Тръмп, както и глобалната рефлационна търговия (вероятно свързана с притесненията ни за Китай) и забележителна корекция на склонността към риск, йената може да оповести солидни печалби по време на второто тримесечие, особено спрямо валутите, които са били най-популярни през предходните 15 месеца, като тези на развиващите се пазари и суровините, свързани с доларите.

От другата страна, ако доходността се вдигне отново и глобалните перспективи останат стабилни, Японската централна банка може да бъде принудена през второто тримесечие да направи това, което направи ЕЦБ през първото тримесечие: призна, че вътрешната икономика се подобрява и че това може в крайна сметка да означава корекция на рамката за паричната й политика.

Като цяло низходящата йена може да бъде ограничена и при двата сценария - грозен и по-благоприятен.

Британска лира – твърде рано, за да се обади?

Съдейки по всичко стерлингът е много евтин на база трейдове, макар че той все още беше далеч по-евтин спрямо еврото по време на най-големите дъна на световната финансова криза. Със сигурност е спорно дали обезценен стерлинг е обоснован, предвид все още големите двойни дефицити на Великобритания и надвисналата несигурност на процеса по Брекзит от тук нататък. Смятаме, че Великобритания в крайна сметка ще получи разумна сделка с континента, както и че в дългосрочен план потенциалът на стерлинга, при широки условия на валутен курс, е в посока нагоре.

Проблемът за нас е времето – сега е моментът, или трябва да се ровим по-надълбоко в детайлите за това къде са допирните точки в преговорите за Брекзит? Този процес, трябва да се отбележи, наистина няма да получи ход, наистина, докато не минат изборите в Германия, и ако това се окажат много оспорвани избори, пазарът няма да знае с кого ще преговаря Лондон.

Преди всичко процесът по Брекзит може да отнеме много години, за да се разгърне и така можем да видим пазара да отпочива от "отстъпка на несигурността".

Останалите валути:

CHF – швейцарският франк е разочароващ за валутните инвеститори и трейдъри за дълъг период от време, след като валутата остава под значителен възходящ натиск, че Националната банка на Швейцария е принудена да продължи да се намесва сериозно, за да запази двойката EURCHF от още по-голям спад (и EURCHF е повече или по-малко мъртва).

Ключовата пречка за търсещите безопасно убежище, които искат да успокоят скъпите си дълги швейцарски франкове (поради отрицателна доходност), е невъзможно, заради изборите във Франция, но по-скоро по-дългосрочната политическа перспектива на ЕС, както и факта, че екзистенциалните рискове остават дотолкова, доколкото ЕС не успее да издаде взаимни дългови облигации.

Колко лесно може Италия, например, да обърне своите 600 милиарда евро в държавен дълг, платим 2018 г., за 2021 г., без количествени улеснения на ЕЦБ? Прозорецът за облигациите на ЕС не може да се отвори до след изборите в Германия тази есен, като победа на Шулц може да проправи пътя за по-великодушен ангажимент за по-финансово интегриран ЕС от Германия - трудно е да се прецени вероятността все още, но този сценарий изглежда много по-вероятен, отколкото някога ще бъде възможен при финансов министър Шойбле.

Обявяването на взаимни облигации на ЕС може да е сигнал за потенциал за двойката EURCHF да удари 1.20 или дори много по-високо.

AUD, CAD и NZD – суровините, свързани с доларите, предоставят интересни сюжетни линии през първото тримесечие и могат да продължат по същия начин и през второто тримесечие. Новозеландският долар започна да отпуска нечуваното си надценяване, докато канадският долар, на сравнителен принцип, изглежда подценен, ако търговията на Тръмп е включена отново ... и дори, ако не е така. Отбелязваме също така рисковете при австралийския долар от пазара на недвижими имоти там, който най-накрая рискува да се преобърне, тъй като австралийските банки затегнаха кредитните стандарти и тъй като скоростта на Китай може да продължи да намалява. Така низходяща двойка AUDCAD и възходяща EURNZD са примери за теми, които може да се появят, въз основа на очакванията ни за тримесечието.

NOK и SEK – харесваме шведската крона на база относителна стойност спрямо еврото, и защото Швеция традиционно е ливъридж за европейската икономика чрез силната си експортно ориентирана икономика. Също така Riksbank забавя отдалечаването си от отстъпчивата прогноза. Норвежката крона е по-малко привлекателна и през първото тримесечие видяхме силно превключване в инфлационните очаквания на Norges Bank и очакваме цените на петрола да останат под натиск от тежкия превез на предлагането.

Валутите на развиващите се пазари – след значително прекъсване след президентските избори в САЩ през ноември миналата година, валутите на развиващите се пазари се покачиха силно през първото тримесечие в ехо от масивния скок в началото на 2016 година. Мексиканското песо беше звездата на партидата, тъй като пазарът най-накрая се умори от постоянните нападки на Тръмп (които бяха с обратен ефект на неговите собствени цели за превръщане на MXN в по-малко конкурентоспособен спрямо щатския долар); по-премерена реторика от служители на кабинета на Тръмп видя огромен интерес към песото през първото тримесечие.

Общата мекота при щатския долар и липса на опасения, че Фед ще трябва да ускори своя благоприятен ход на повишаване на лихвените проценти, бяха основните опори за развиващите се пазари и кери трейдовете отвъд границата. Оттук пътят за по-нататъшно повишение на развиващите се пазари изглежда труден, поради огромните корекции в посока нагоре и тъй като глобалния риск от самодоволство е близо до исторически върхове.

Ние също таим опасение, че оттеглянето на китайската ликвидност може да се отрази върху перспективите на валутите на развиващите се пазари през второто и третото тримесечие, както и спадане на ентусиазма за рефлационната търговия.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички