Доларът доближи няколкогодишни върхове след Коледа


Доларът доближи няколкогодишни върхове след Коледа
Снимка: Thinkstock

2495

В петък доларът поскъпна спрямо еврото и йената при търговия с малки обеми, тъй като повечето пазари все още бяха затворени за коледните празници.

Щатската валута доближи 7- и половина годишен връх спрямо йената и 2- и половина годишен връх спрямо еврото, подкрепена от възгледите, че американската икономика се разширява достатъчно бързо, че да накара служителите на Фед да обмислят повишаване на лихвените проценти към средата на 2015, коментираха анализатори.

Търговската активност вероятно ще остане слаба през новата седмица, тъй като към края й пазарите отново ще бъдат затворени за честването на Нова година.

Данни от вторник показаха, че щатската икономика е нараснала с най- бърз темп на тримесечна база за последните 11 години, което допълнително подчерта разликата в перспективите пред най- голямата икономика в света и икономиките на Европа и Япония, за които се очаква да запазят облекчените условия на монетарната си политика в опит да подкрепят растежа и да избегнат дефлацията.

Данни от петък пък подчертаха някои от проблемите, пред които е изправена ЯЦБ. Ръстът на годишна база при основните потребителски цени се забави от 2,9% през октомври до 2,7% през ноември в резултат на резкия спад при цената на петрола.

След първоначален спад до 120.08 йени, доларът реализира печалба от 0,2% до 120.32, оставайки близо до 7- и половина годишния връх на 121.86, достигнат на 7 декември.

Щатската валута също така възвърна част от позициите си спрямо еврото след два дни на отстъпление.

Единната валута изгуби 0,4% до 1.2190, доближавайки 28- месечното дъно на 1.2165, достигнато във вторник след реакцията на неочаквано силните данни за БВП на САЩ през третото тримесечие.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от шест основни валути, нарасна с около 0,1% до 90.038. Във вторник той бе достигнал най- високата си стойност от март 2006 на 90.159.

Златото нарасна с 2% поради вероятността за облекчени условия за кредитирането в Китай

Златото реализира най- големия си ръст за последните 2- и половина седмици при търговия с ниски обеми в петък, подкрепено от покриването на къси позиции, след като бе докладвано, че централната банка на Китай обмисля облекчаване на изискванията за ликвидност на банките в страната.

Спот златото нарасна с 2,1% до връх за сесията на 1 199.00, подкрепено от ръста при цената на петрола. В последствие част от покачването бе изгубено, тъй като цената на петрола продължи да пада, а щатският долар поскъпна спрямо кошница от валути.

Цената на златото бе подкрепяна през целия ден от новината, че Китай, най- големият консуматор на злато в света, обмисля промяна в политиката си, за да даде нов тласък на икономиката, позволявайки на банките в страната да разполагат с повече налични пари за кредитиране и инвестиции.

Възможността за облекчени условия на кредитирането в Китай, най- големият консуматор на множество суровини, принуди инвеститорите да закрият късите си позиции в злато.

Металът последно бе на печалба от 1,9% до 1 195.49 долара за тройунция, реализирайки най- големия си еднодневен ръст от 9 декември до сега, но завърши седмицата почти без разлика като остава на път да запише лек спад за годината.

Забавянето на китайския растеж отслаби физическото търсене за много суровини, включително металите.

Американските фючърси върху злато с доставка през февруари нараснаха с 1,9% до 1 195.30 долара за тройунция.

Сред останалите благородни метали среброто нарасна с 2,7% до 16.09 долара за тройунция, а платината спечели 2,2% до 1 212.74 долара за тройунция. И двата метала обаче са на път да запишат загуби за годината. Паладият поскъпна с 1,3% до 813.80 долара за тройунция и е на път да реализира ръст за трета поредна година.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички